SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPOREDBE
 
UN: Još 70 godina muškarci će bolje zarađivati od žena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.03.2016. - 08:46:06
ŽENEVA - Muškarci će bolje zarađivati od žena još najmanje sedam desetljeća ako se platne razlike među spolovima nastave smanjivati sadašnjim tempom, priopćila je u ponedjeljak u Ženevi Međunarodna organizacija rada.
U povodu Međunarodnog dana žena, ta je UN-ova organizacija objavila izvješće u kojemu ističe da "žene sada u prosjeku zarađuju 23 posto manje od muškaraca".

U svjetskim razmjerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, dok je kod žena svega 46 posto. Taj jaz smanjen je za samo 0,6 postotnih bodova u posljednjih 20 godina.

"Tijekom posljednja dva desetljeća žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu," navodi se u izvješću.

 Žene više rade u kućanstvu i više se skrbe o djeci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju ​​manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ti čimbenici, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju raditi "na crno" i lošije plaćene poslove, dovodi do velikih spolnih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Oko 200 milijuna žena starije dobi diljem svijeta živi bez redovite mirovine, u odnosu na 115 milijuna muškaraca, izvijestila je Međunarodna organizacija rada.