SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NALIČJE
 
UNCTAD: Fiskalne mjere štednje vode globalno gospodarstvo prema recesiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.12.2011. - 13:14:00
Zadnja izmjena: 20.12.2011. - 15:39:59
NEW YORK - Fiskalne mjere štednje koje zemlje primjenjuju vode globalno gospodarstvo prema recesiji, upozorila je UN-ova konferencija za trgovinu i razvoj (UNCTAD), ističući kako bi veću pozornost trebalo usmjeriti visokoj nezaposlenosti koju treba rješavati hitnije nego proračunske manjkove.
"Začarani krug izazvan fiskalnim stezanjem, slabim financijskim institucijama i financijski krhkim kućanstvima potiče krizu povjerenja te koči ulaganja i paralelno stvaranje radnih mjesta u privatnom i u državnom sektoru", upozorio je u ponedjeljak UNCTAD u kratkom pregledu politika.

Zemljama kojima prijeti recesija i deflacija poručuju da bi trebale izbjegavati intenzivirane mjere štednje zato što njima najvjerojatnije neće polučiti željene učinke dok bi svijet mogle gurnuti u novi val recesije, pa čak i u pravu depresiju.

U agenciji ističu da će pad gospodarskih aktivnosti podjednako pogoditi gospodarstva u nastajanju i ona u razvoju te ukazuju na potrebu izrade rezervnih planova.

"Ako ne dođe do brzog zaokreta u politici, svijetu prijeti opasnost ponavljanja grešaka iz 30-tih godina prošlog stoljeća", upozorava nadalje UNCTAD.

U početku se činilo da je skupina 20 najvećih gospodarstava svijeta G-20 uočila opasnost koju mjere štednje predstavljaju globalnom gospodarstvu, ali njihovi najnoviji potezi nisu u skladu s tom spoznajom, konstatirali su u UN-ovoj agenciji.

"Fiskalna ograničenja u europskim zemljama s viškovima na tekućim računima bilance plaćanja i vrlo niskim dugoročnim kamatnim stopama idu u krivom smjeru. U značajnom je interesu krhkog globalnog gospodarstva prednost dati provedbi fiskalnih politika usmjerenih rastu, a ne padu aktivnosti u ključnim gospodarstvima".

U agenciji smatraju da je to jedini put prema nižim fiskalnim manjkovima i smanjenju udjela državnog duga. "Izgubljeno desetljeće" za svjetsko gospodarstvo, upozoravaju u UNCTAD-u, ugrozilo bi razvojni napredak postignut tijekom posljednjih godina i dovelo u pitanje sposobnost demokratskih vlada da uspješno odgovore na najhitnije izazove našeg doba, ističu.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.