SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OCENE
 
Uprava Energoprojekta: Komisije za hartije od vrednosti pristrasna
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 21.07.2017. - 22:04:45
BEOGRAD - Energoprojekt holding saopštio je danas da je netačno da je uprava tog beogradskog preduzeća osporila zakonitost ponuđene cene za kupovinu akcija Energoprojekta već je izrazila stav da je cena neadekvatna i neprimerena, kao i da je celokupna ponuda za preuzimanje zasnovana na nezakonitostima i manipulacijama.

Prethodno je Komisija za hartije od vrednosti danas saopštila da je mišljenje uprave Energoprojekta o ponudi za preuzimanje akcija te kompanije koju je dala firma Napred razvoj suprotna Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava jer sadrži neosnovane navode i neistinite podatke.

U saopštenju Energoprojekta se navodi da je Komisija za hartije od vrednosti danas dostavila zahtev upravi Energoprojekta da se pisanim putem izjasni o odredjenim pitanjima o načinu davanja mišljenja o ponudi za preuzimanje i da začudjuje zašto je Komisija istog dana izdala saopštenje u kojem iznosi zaključke po tim pitanjima pre dobijanja odgovora.

"Postavlja se pitanje s kojim motivom Komisija za hartije od vrednosti izlazi sa ovakvim saopštenjem, osim ako nije u nameri da se prejudicira zaključke", navedeno je u saopštenju Energoprojekta u kojem država Srbija ima vlasnički udeo.

Dodaje se i da je netačna izjava Komisije da mišljenje uprave Energoprojekta o ponudi za preuzimanje koju je dala firma Napred tazvoj i povezana preduzeća objavljeno u štampanim medijima nisu potpisali svi članovi uprave.

"Podatak o knjigovodstvenoj vrednosti akcija uprava kompanije je dala na bazi konsolidovanog finansijskog izveštaja Energoprojekt holdinga za 2016. godinu, koji je  javno dostupan, a iz kojeg proizilazi da korigovana knjigovodstvena vrednost jedne akcije, umanjeno za manjinski interes iznosi 1.761,40 dinara", ističe se u saopštenju.

Prema oceni uprave Energoprojekta neosnovan je stav Komisije da uprava ne može da izrazi mišljenje po pitanju zakonitosti čitavog postupka i ponude, jer Zakon o preuzimanju akcija predvidja da uprava treba da se izjasni o ponudi u celini, a naročito o ceni.

"Začudjuje da Komisija izričito traži objavu mišljenja Udruženja malih akcionara koji zastupaju interese firme Napred razvoj. Ističemo da to udruženje nikada nije upravi dostavilio svoje mišljenje o ponudi, da uprava nije objavila mišljenje bilo kog udruženja akcionara, jer zakon predvidja samo objavu mišljenja uprave i predstavnika zaposlenih", navedeno je u saopštenju. 

Dodaje se i da Udruženje malih akcionara koje pominje Komisija za hartije od vrednosti čini "mala neodredjena grupa lica" za koju se ne zna koliko akcionara predstavalja, a koju predvodi kandidat Napred razvoj za člana Nadzornog odbora Zoran Simić. 
Ocenjeno je da "očigledno to udruženje direktno komunicira sa Komisijom za hartije od vrednosti", kao i da ovakva pristrasnost Komisije nameće neka pitanja.

"Zašto Komisija još nije utvrdila manipulacije, kako to navodi u saopštenju, iako je u rešenju od 16. juna konstatovala da je Napred razvoj delovao protivzakonito, da su davane netačne i obmanjujuće izjave o povezanosti i da je Napred razvoj sticao akcije u vreme zakonske zabrane sticanja akcija", navedeno je u saopštenju.
Ukazano je i da začudjuje zašto Komisija odbija da dostavi upravi Energorpojekta, zaposlenima i akcionarima rešenje kojim je odobreno preuzimanje, radi pokretanja upravnog spora, a traži od uprave da se izjasni o ponudi za preuzimanje.