SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDITI
 
Uprava Petrokemije potpisala dodatke ugovora o bankarskim kreditima u iznosu od 450 mln kn
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.05.2018. - 09:46:58
ZAGREB - Uprava Petrokemije izvijestila je u utorak da je potpisala dodatke ugovora o kreditima od Erste&Steiermarkische banke, Hrvatske poštanske banke (HPB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) s novim vjerovnikom Republikom Hrvatskom u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna, sukladno Vladinoj odluci o kupnji tražbina banaka prema toj kutinskoj tvrtki.
Petrokemija je u procesu pronalaženja strateških partnera koji će u tvrtku investirati u gotovini 450 milijuna kuna.

Međutim, s obzirom na gubitke u prethodnim razdobljima, ali i procijenjene gubitke u 2018. godini, značajne potrebe za investiranje u postrojenje i nedostatak obrtnog kapitala, a da bi se osigurala dugoročna održivost Petrokemije potrebno je i dodatno smanjiti dug u bilanci, odnosno dodatnopovećati kapital.

Petrokemija zbog gubitaka u prethodnim razdobljima ima neravnotežu u bilanci financiranja, odnosno akumulirala je značajan dug koji je na dan 31. prosinca 2017. godine bio veći od 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan, u iznosu od 196 milijuna kuna.

Kutinska kompanija je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj, u 79,85-postotnom je vlasništvu države, ostvaruje godišnji promet od 2 milijarde kuna, a osim što ostvaruje trećinu hrvatskog prometa prirodnim plinom, dominantno utječe i na poslovanje hrvatskih luka, HŽ Carga, Plinacroa, HEP-a i stotinu manjih dobavljača u segmentu prijevoza, održavanja strojne opreme, trgovine i usluga.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.