SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MALINE
 
Urod malina zbog snega biće značajno smanjen
Autor/izvor: SEEbiz / Beta / B92
Datum objave: 16.05.2016. - 17:26:26
ČAČAK - Naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku Aleksandar Leposavić ocenio je danas da su nepovoljne vremenske prilike nanele veliku štetu malinama, a da je sneg dodatno oštetio zasade za 10 do 30 odsto.

Leposavić je rekao agenciji Beta da su uslovi za zasade maline bili veoma nepovoljni od početka vegetacije, u zimskom periodu i u proleće i da je sneg koji je danas pao dodatno oštetio sadnice.

"Dosadašnji nepovoljni vremenski uslovi doveli su do oštećenja brojnih sadnica maline, a današnji sneg je još dodatno naneo štetu tako što je polomio 10 do 30 odsto grančica maline" rekao je Leposavić.

On je dodao da se može očekivati da će u narednom periodu doći do intenzivnog sušenja sadnica maline. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku teško je proceniti iznos štete ovogodišnjeg roda maline. Leposavić je preporučio proizvodjačima da koriste preparate koji dovode do umanjenja štete, i da se strogo pridržavaju propisanih doza i načina upotrebe.

Šteta koju je sneg naneo malinarima je nekoliko milijardi dolara, jer je malina veliki deo poljoprivrednog kolača, kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran.

"Taj poljoprivredni kolač državi godišnje donese 6 milijardi dolara", rekao je Prostran gostujući u Kažiprstu B92.

On je dodao da viša sila ne može da se spreči, i da je ovo veliki udar, kako za državu kojoj je malina važan proizvod, tako i za proizvođače kojima od maline zavisi egzistencija.

Na pitanje kako je moguće nadoknaditi ovoliku štetu on kaže:

„Država može da pomogne sa besplatnim sadnicama kako bi proizvođači obnovili proizvodnju, ili da im država prolongira kredite, koje će vratiti iz nekog narednog roda, a ne ove godine".

„Nikada nijedan seljak nije ostao dužan državi, ni bankama, pa mu treba pomoći", zaključio je Prostran.