SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
USKOK istražuje: Oštetili Inu i proračun za milijune kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.11.2019. - 12:58:49
ZAGREB - USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv četrnaest hrvatskih državljana, sumnja se da su državni proračun i Inu oštetili za milijunski iznos.

USKOK je temeljem kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 14 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i krađe u sastavu zločinačkog udruženja.

"Sumnja da je prvookrivljenik u razdoblju od lipnja do studenoga 2019. godine, na području Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije te otoka Murtera, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti nabavom i prijevozom plinskog kondenzata - 'gazolina' s lokacije ilegalne bušotine na kondenzatovodu Kalinovac - Šandrovac te njegovom isporukom na područje više gradova i županija u Hrvatskoj radi njegove daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, znajući da je njegova slobodna prodaja zabranjena", navedeno je u priopćenju.

Prvookrivljenik je u mjestu Sirova Katalena postavio ilegalni priključak na taj kondenzatovod, odakle se po njegovom nalogu prema unaprijed dogovorenom rasporedu, istakao 'gazolin' u plastične spremnike od 1000 litara. Potom se taj plinski kondenzat prevozio do krajnjih kupaca, a osam od 14 okrivljenika bili su zaduženi za ilegalni transport, skladištenje, upravljanje vozilima tijekom transporta te kontaktiranje daljnjih kupaca.

"Na opisani način uzeli su, i u zajedničku korist zadržali, ukupno 581.270 litara plinskog kondenzata kojeg su na ilegalnom tržištu prodali po cijeni od najmanje dvije kune po litri, čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 1,1 milijuna kuna, koju su zajednički podijelili. Trgovačko društvo INA Industrija nafte d.d. oštetili su za najmanje 1,5 milijuna kuna, a Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 2,1 milijuna kuna", stoji u priopćenju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmorice okrivljenika.