SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Uspon dolara prekinut zbog rizika od trgovinskih ratova
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.03.2018. - 13:00:00
Zadnja izmjena: 04.03.2018. - 15:44:29
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je na početku prošloga tjedna znatno ojačao zbog špekulacija da bi Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamata, no do kraja tjedna američka je valuta izgubila gotovo sve te dobitke jer se ulagači plaše izbijanja trgovinskih ratova.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 0,1 posto, na 89,94 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula 1 posto, na 105,75 jena, a u jednom je trenutku zaronila na samo 105,26 jena, najnižu razinu od kraja 2016. godine.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je tečaj eura porastao 0,7 posto, na 1,2315 dolara.
Dolarov indeks u četvrtak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana od 90,744 boda, nakon što je optimistično izvješće novog Fedova čelnika Jeromea Powella u vezi gospodarstva izazvalo špekulacije da će američka središnja banka u ovoj godini podići kamatne stope u četiri navrata.

Powell, koji je nedavno na čelnom mjestu Feda zamijenio Janet Yellen, u svom prvom izvješću u Kongresu kazao je da će nastaviti voditi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa.

'Optimistični komentari novog predsjednika Feda poduprli su tržišne špekulacije da će Fed ove godine podići kamatne stope u četiri navrata, pa time i poduprle dolar', kazao je Lukman Otunuga, valutni analitičar u tvrtki FXTM.No, tijekom svjedočenja kazao je i to da podaci ukazuju na ubrzanje rasta gospodarstva i jačanje inflacije. A kako se očekuje jačanje tih trendova, s obzirom na nedavno uvedenu poreznu reformu i povećanje državne potrošnje, Powellovi komentari shvaćeni su na tržištu kao najava ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

Ipak, uspon američke valute prekinut je u petak, nakon što je dan prije predsjednik SAD-a Donald Trump najavio da će od idućega tjedna SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto, što je izazvalo strahovanja ulagača od rasta inflacije i izbijanja trgovinskih ratova.

Postoji rizik, kažu analitičari, da će to potaknuti važne trgovinske partnere SAD-a, kao što su Kina, Europa i Kanada, da uzvrate protumjerama.
Zbog toga je u petak najviše ojačala japanska valuta, koja se, zajedno sa švicarskim frankom, smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Tako je dolar izgubio sve svoje prethodne dobitke, a prema japanskoj valuti u jednom trenutku skliznuo na samo 105,26 jena, najnižu razinu od studenoga 2016. godine.
Japanska je valuta toga dana ojačala i prema euru i britanskoj funti, za 0,3, odnosno 0,5 posto.