SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTA
 
Usporavanje kreditnog impulsa iz Kine krucijalno za budućnost tržišta
Autor/izvor: SEEbiz / Saxo Bank
Datum objave: 04.05.2017. - 19:10:04
ANALIZA - Već mjesec-dva ponavljam da je usporavanje kreditnog impulsa iz Kine apsolutno krucijalno za budućnost tržišta diljem svijeta, poručuje Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo banke i naglašava da se ista poruka iščitava i iz najnovijih izvješća PIMCO-a, UBS-a i Danske Bank. 

Primjerice, Danske Bank ističe da su kineski glavni indikatori na vrhuncu već neko vrijeme, no travanjski PMI indeks je potvrdio usporavanje aktivnosti u drugom kvartalu i očekuju da se isti trend nastavi u 2017. te da će vrhunac ekonomskog ciklusa u Kini doprinijeti usporavanju reflacije, uz istovremeni vrhunac globalnog ciklusa te pad inflacije cijena na robnim tržištima. 

- Analize nekih od vodećih svjetskih investicijskih institucija potvrđuju prethodno iznesena očekivanja Saxo banke, s pretpostavkom vrhunca ekonomskog ciklusa u Kini, u prvom kvartalu ove godine. To su ključni sastojci svakog ekonomskog modela. Ekonomisti shvaćaju što znači biti blizu nule u 'crnoj kutiji' koju zovemo ekonomija, no važno je pratiti što je to što 'ulazi' u tu kutiji, da bismo znali što će proizaći kao rezultat – opisuje Jakobsen i pojašnjava da u ovom trenutku raste kratkoročna cijena novca, a kontroliraju je glavne središnje banke, dok istovremeno pada kreditiranje. 

Stoga će to poravnavanje rezultirati manjim rastom, slabijom produktivnošću i nižom inflacijom. 

Naše analize pokazuju da je devetomjesečno vodstvo kredita u odnosu na zaostajanje ekonomije posljedica ekonomskih podataka i poteza od prije devet mjeseci, tvrde iz Saxo banke. Naime, kada se pogledaju statistike Europske središnje banke unazad, tijekom 2016., vidi se značajna eksplozija kredita zbog koje danas imamo vrhunac u pokazateljima kao što su prihodi, PMI podaci i inflacija.

- Model zasnovan na pokazateljima o kreditiranju pokazuje da smo na vrhuncu rasta. Podaci i informacije s terena u Kini također upućuju da ekonomija klizi prema prekretnici, pred jesenski skup Komunističke partije, s krajnjim rezultatom nultog ili negativnog rasta i zaustavljanju kreditnog impulsa iz Kine, koji čini više od polovice svjetskog rasta i kreditnog zamaha - smatra Jakobsen. 

Glavni analitičar danske investicijske banke ujedno zaključuje da globalno postoji najveći nerazmjer u očekivanjima oko rizika za recesiju u odnosu na stvarne trendove pri čemu financijsko tržište računa na oko 20 posto vjerojatnosti, dok predviđanja analitičara Saxo banke ukazuju na 60-postotnu vjerojatnost tog rizika.