SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Usporavanje tržišta automobila ugrožava radna mjesta u Boschu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.08.2019. - 14:38:00
Zadnja izmjena: 06.08.2019. - 14:38:22
BERLIN - Posustajanje globalne prodaje automobila i posljedice skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova ugrožavaju radna mjesta u Boschu, upozorio je u utorak čelnik najvećeg dobavljača automobilskih dijelova u svijetu.

Analitičari očekuju pad prodaje automobila u svijetu u ovoj godini a izvršni direktor Boscha Volkmar Denner konstatira da se tržište razvija „puno slabije nego što smo mislili prije godinu dana", prema intervjuu u Sueddeutsche Zeitungu (SZ).

„Naravno, moramo reagirati na pad potražnje", odgovorio je Denner na pitanje novinara o mogućem gašenju radnih mjesta.

"Posrijedi nije tek kratkoročni pad koji će se brzo nadoknaditi", dometnuo je čelnik njemačke tvrtke.

"Posebno nas teško pogađa" smanjena potražnja za dizelskim vozilima, pojašnjava.

U siječnju su iz kompanije najavili da će zbog smanjene potražnje za dizelašima biti prisiljeni ugasiti 600 od ukupno 15 tisuća radnih mjesta u tom segmentu proizvodnje.

Potrošači u Njemačkoj i u inozemstvu počeli su okretati leđa dizelašima nakon što je Volkswagen 2015. godine priznao da je u 11 milijuna vozila širom svijeta ugradio uređaje koji omogućuju netočno prikazivanje podataka o emisijama štetnih plinova. Naknadno se istraga proširila i na druge proizvođače u vodećem industrijskom sektoru u Njemačkoj.

Mnoge potencijalne kupce odvratile su već uvedene ili predložene zabrane pojedinih modela dizelskih vozila u gradskim središtima u sklopu nastojanja vlasti da smanje razine štetnih dušikovih oksida u zraku.

Proizvođači su u međuvremenu proširili ponudu alternativnih modela vozila, poput hibridnih i električkih vozila, kako bi se uskladili s novim strogim europskim ciljevima o sniženoj emisiji ugljičnog dioksida koji stupaju na snagu iduće godine.

U takvom okruženju u Boschu očekuju da će njihovi prihodi ove godine biti na razini prošlogodišnjih 77,9 milijardi eura, izmijenivši prognozu u njihovom blagom rastu.

"Nećemo moći zadržati ni visoku razinu profitabilnosti koju smo ostvarili prošle godine", istaknuo je Denner.

Prethodno su iz Boscha izvijestili da ove godine očekuju profitnu maržu ispod razine od šest posto. Prošle je godine iznosila sedam posto.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.