SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEŠKI
 
Utjecaj Turske u BiH između pragmatizma i mita
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 21.04.2017. - 20:52:25
SARAJEVO - Kakvu korist BiH ima od Turske i je li turski utjecaj u regiji precijenjen? Ova su pitanja ponovo aktualna nakon turskog referenduma o predsjedničkom sustavu.

Nakon referenduma na kojem su se Turci izjasnili za uvođenje tzv. predsjedničkog sustava prema kojem bi nadležnosti predsjednika države bile značajno proširene, slavilo se i u Sarajevu. Turski državljani s prebivalištem u glavnom gradu BiH provozali su se sarajevskim ulicama ističući turske zastave, a u slavlju im se pridružio i manji broj državljana BiH.

Rezultate referenduma pozdravio je čelnik najutjecajnije bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, ističući da će proširenje predsjedničkih ovlasti „stabilizirati prilike u Turskoj" i učiniti je „još snažnijom regionalnom silom". Ugledni bosanskohercegovački diplomat i prvi veleposlanik BiH u Turskoj Hajrudin Somun smatra da se u BiH, ali i izvan ove zemlje, oko turskog referenduma podiglo previše „prašine". On ističe da se „erozija popularnosti" aktualnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osjetila i na ovom referendumu, jer je veliki broj sekularnih nacionalista, koji su mu ranije obećali podršku, glasao protiv predloženog predsjedničkog sustava.

Kada je riječ o BiH i njenim odnosima s Turskom, Somun smatra da očekivanja pojedinih bošnjačkih lidera nisu zasnovana na realnim činjenicama. 

„Mislim da nakon referenduma neće biti posebnih promjena u politici Turske prema BiH. Možda će se više promijeniti politika BiH prema Turskoj. Ako je Turska podijeljena na dva bloka, za i protiv Erdogana, BiH je podijeljena na tri. I dok tzv. bošnjački blok, odnosno njegovo aktualno vodstvo, u Erdoganu i njegovoj vladi vidi najvećeg prijatelja, BiH za Tursku više neće imati nekog velikog značaja. Sirijska kriza i drugi problemi Bliskog istoka toliko su preokupirali Tursku, da ona više nema mnogo vremena za BiH i Balkan. Kako se Erdoganova Turska udaljava od Europe, odnosno Europske unije (EU), tako je moguće i udaljavanje Turske od Balkana. Zato BiH ne treba očekivati neki aktivniji angažman Turske u ovom dijelu Europe", kaže Somun za Deutsche Welle.

Naš sugovornik smatra da je Erdogan pragmatičan političar kojem je gospodarstvo možda važnija od ideologije.

„Erdogan u BiH ne vidi neku posebnu korist za turski biznis. S druge strane, BiH nije iskoristila ni sve pogodnosti koje joj je Turska do sada pružila u poslovnoj sferi, poigravajući se s nekim mogućnostima, kao što je to bio slučaj s izvozom mesa. Također, bošnjački lideri u BiH koji su sada u vlasti, dijele slične ideje, sličnu filozofiju koju ispoljava i turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (Adalet ve Kalkınma Partisi – AKP). To je, na neki način, filozofija muslimanskog bratstva", kaže Hajrudin Somun.

Da je Erdogan „pragmatičan političar" kojem je ekonomija važnija od ideologije, potvrđuju i poslovni odnosi koje je Turska uspostavila sa Srbijom, a koji u mnogim aspektima prelaze odnose između Ankare i Sarajeva. Ekonomski analitičar iz Tuzle Admir Čavalić kaže da je još rano za procjene o tome hoće li centralizacija političke moći u Ankari dovesti do rasta turske ekonomije.

„To ovisi od stabilnosti tamošnjih institucija, posljedično i tržišta. Kada je riječ o ekonomskim odnosima BiH i Turske, oni su iz bosanskohercegovačke perspektive djelomično precijenjeni. To je rezultat činjenice da se ekonomski odnosi dvije države obično promatraju kroz prizmu pojedinačnih poslovnih poduhvata. Statistika pokazuje drugačiju sliku, da je EU najveće izvozno tržište BiH. Kada je riječ o vanjskoj trgovini, glavni partneri naše države su Njemačka, Italija, Hrvatska i Srbija. Slično je i po pitanju stranih investicija, gdje u razdoblju poslije rata, prednjače Austrija, Srbija i Hrvatska. Ovo, međutim, ne treba skretati pozornost sa značajnog rasta investicijsko-trgovinskih aktivnosti naše države s Turskom, što svakako treba razumjeti kao rezultat dobrih političkih odnosa u proteklih nekoliko godina", kaže Čavalić za Deutsche Welle.

On smatra da mala bosanskohercegovačka ekonomija može iskoristiti „političku blagonaklonost Turske" u svrhu jačanja vlastite privrede, ali da na dugom roku BiH mora težiti EU, zadržavajući pri tome beneficije ekonomskih odnosa sa Turskom i Rusijom.

„Bošnjačkom bloku" koji predvodi SDA odgovara „retradicionalizacija" turskog društva, kaže u komentaru za Deutsche Welle politički analitičar Adnan Huskić. On ističe da su odnosi SDA i AKP značajni, posebno oni između Izetbegovića i Erdogana, iako je stvarni politički utjecaj Turske u BiH „vrlo ograničen".

„Unatoč čestom spominjanju BiH i Bošnjaka od strane Erdogana i drugih dužnosnika AKP-a, ta se vrlo glasna podrška u mnogo manjoj mjeri prelijeva u konkretnu korist za BiH. BiH s Turskom ima značajan trgovinski deficit, a Turska je tek na desetom mjestu na listi ulagača u BiH, što je u snažnom kontrastu s njihovim privrednim angažmanom u drugim državama, čak i u regiji. Turska se u tom smislu ponaša vrlo racionalno, imajući u vidu prvenstveno vlastiti interes. Situacija se u posljednje vrijeme poboljšala otvaranjem turskog tržišta za meso iz BiH, ali je kvaliteta te suradnje još na relativno niskoj razini", ističe Huskić.

Utjecaj Turske u BiH je i u političkom smislu „ograničenog karaktera" mada Huskić vjeruje da će u slučaju zaoštravanja unutarnjopolitičke situacije u BiH Turska čvršće stati iza SDA i Bakira Izetbegovića.

„Hoće li doći do okretanja od EU, koje bi bilo komplementarno očekivanoj promjeni smjernica nove Erdoganove Turske u velikoj mjeri ovisi od toga kako će se situacija u BiH odvijati u nastupajućem razdoblju, s tim da se ovaj potencijal ne smije zanemariti", kaže Huskić.

On podsjeća na to da je tradicionalna struja u SDA i do sada imala veliki utjecaj na prilike u BiH, te da bi sa smanjenjem utjecaja EU i jačanjem angažmana nove Turske, moglo doći i do promjene smjernica najutjecajnije bošnjačke stranke u BiH.