SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Uzlet cijene maslinovog ulja na svjetskom tržištu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.12.2014. - 09:02:06
RIM - Drastičan pad prinosa maslina ove godine na jugu Europe ugrožava opstanak mnogobrojnih gospodarstava u ovom sektoru i izaziva pravu eksploziju cijena maslinovog ekstra djevičanskog ulja na europskom, pa i na svjetskom tržištu.

U Italiji, maslinjaci u Toskani i Umbriji ovog ljeta bili su pogođeni izuzetno lošim vremenom, dok je u Španjolskoj, koja je prošle godine dala polovinu svjetske proizvodnje maslinovog ulja, na pad prinosa utjecalo smjenjivanje sušnih perioda sa pustošenjima koje je izazvala maslinina muha, zbog čega će prinosi biti najvjerojatnije prepolovljeni.

Kako prenose švicarski mediji, i u francuskoj regiji Provansa ovogodišnji prinosi su zbog djelovanja ove napasti pali čak 80 posto.

Prema podacima Međunarodnog udruženja proizvođača maslina, veleprodajne cijene maslina u 2013. već su povećane 37 posto, dok bi potrošačke cijene, prema njihovoj prognozi, u narednom razdoblju mogle skočiti i do 60 posto.

Kako navodi isti izvor, situacija ipak nije katastrofalna u cijelom svijetu. Proizvodnja maslina u Grčkoj i Tunisu ove godine je vrlo dobra, pa se proizvođači maslinovog ulja iz ovih zemalja nadaju da će povećati svoj udio na tržištu.