SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Valutna tržišta utihnula u očekivanju Fedove sjednice
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.01.2019. - 17:17:25
LONDON - Dolar je i u utorak bio gotovo nepromijenjen prema euru na međunarodnim tržištima valuta budući da trgovci očekuju nove signale američke središnje banke o ciklusu podizanja ključnih kamatnih stopa u kontekstu posustajanja gospodarskih aktivnosti u svijetu.

Euro je prema dolaru bio nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,1434 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je također gotovo nepromijenjen i iznosio je 95,72 indeksna boda.

Trgovci očekuju današnji početak dvodnevne sjednice američkog Feda o monetarnoj politici, predviđajući oprezniji stav američke središnje banke u odnosu na onaj prošlogodišnji s obzirom na naznake posustajanja gospodarskog rasta u SAD-u i u ostatku svijeta.

Očekuje se da će Fedov čelnik Jerome Powell na sjednici priznati da je američko gospodarstvo izloženo sve izraženijim rizicima slabljenja gospodarskih aktivnosti u svijetu.

Tržišta pozorno prate i američko-kineske pregovore o trgovini. Prošle su noći napetosti između dva diva eskalirale nakon što su američki dužnosnici najavili podizanje kaznene prijave protiv kineskog Huawei Technologiesa.

Nakon početne nervoze tržišta su se smirila te su terminski ugovori za američke dionice oslabili samo 0,1 posto a valute koje ulagači smatraju sigurnim ulaganjima u nesigurnim vremenima, poput švicarskog franka i japanskog jena, bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na prethodno zatvaranje.

"Tržišta su utihnula", konstatira Adam Cole iz RBC Capital Marketsa, predviđajući da će u idućim tjednima glavni pokretač valutnih tečajeva biti medijski naslovi o brexitu.

Britanska je funta danas blago oslabila prema dolaru, kliznuvši 0,1 posto, na 1,3142 dolara, uoči važnog glasanja u parlamentu o sporazumu o brexitu koje bi trebalo razbiti aktualnu političiku pat-poziciju.

U odnosu na nisku razinu s početka siječnja ojačala je šest posto ali prostor za nastavak uzlaznog trenda mogao bi biti ograničen ako se na glasanju ne iskristalizira jasna većina, napominje Reuters.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.