SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-HRVATSKA
 
Varaždin i kineski Ningbo žele jaču turističku suradnju
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.11.2018. - 22:48:44
VARAŽDIN - Varaždin i kineski grad Ningbo žele jaču turističku suradnju, u sklopu koje bi Varaždin mogao postati city-break destinacija za kineske turiste, rečeno je u srijedu na sastanku varaždinskih turističkih i gradskih dužnosnika s izaslanstvom Ningboa.

U Gradskoj vijećnici danas su s delegacijom iz kineskog grada Ningboa o turističkoj suradnji razgovarali zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth.

– Dobili smo informacije što zanima turiste koji sve više i više iz Kine dolaze u Hrvatsku. Namjera je bila da promoviramo, osim naših gradova koji su na obali, da također posjete i kontinentalni dio Hrvatske, a da to naravno nije samo Zagreb. Smatramo da i mi možemo ponuditi sadržaje koji uz Zagreb i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske mogu biti zanimljivi turistima iz Kine. Sutra će i direktorica Turističke zajednice biti na sastanku u hotelu Sheraton u Zagrebu u organizaciji Turističke zajednice grada Ningboa. Tamo ćemo produbiti suradnju – rekao je Avar te podsjetio da Varaždin ima potpisanu povelju o suradnji s kineskim gradom Wuhanom.

– Nije to bila samo turistička suradnja, već i gospodarska. Uz intenziviranje odnosa u zadnjih godinu, godinu i pol, možemo osim privlačenja turista iz nama možda dalekih zemalja, ostvariti i poslovnu suradnju. Turizam je prvi korak, ali posjete poslovnih delegacija će sigurno uslijediti – dodao je zamjenik gradonačelnika.Ningbo je grad na obali Istočnog kineskog mora, s više od 7,5 milijuna stanovnika.

Zhou Mingli, potpredsjednik Gradskog odbora za razvoj turizma grada Ningbo, izjavio je nakon sastanka da su ih se dojmila ljepota i bogata povijest Varaždina.

– Imamo velike šanse u suradnji Ningboa i Varaždina. Nismo znali puno o Hrvatskoj i Varaždinu, ali sada smo to ispravili. Dobili smo dosta informacija i mislim da je ovo tek prvi korak u suradnji u turizmu. Očekujemo da više kineskih turista dođe u Varaždin, ali i hrvatskih u Kinu. Varaždinsku delegaciju pozivamo na našu godišnju turističku konferenciju u lipnju, o turističkoj suradnji Kine i 16 zemalja među kojima je i Hrvatska. Želimo da se predstavi i grad Varaždin – kazao je kineski gost.Direktorica Turističke zajednice je istaknula da je Hrvatska u Kini prepoznata kao jedna od najprivlačnijih novih europskih destinacija.

– U prilog tome govori brojka da godišnje Hrvatsku posjeti preko 200.000 turista iz Kine. Nažalost, najviše ih se zadrži u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu. Na današnjem sastanku pričali smo kako dio od tih 200.000 koji stižu u Hrvatsku privući na jednodnevni izlet u Varaždin. Varaždin je city break destinacija, za boraviti u njemu jedan dan. I tu smo tražili mogućnost kako na najbolji način današnja delegacija može pomoći da „potegnemo“ jedan dio tih turista koji su u Zagrebu i iz njega idu na izlete po Hrvatskoj. Naša je želja da jedan od tih izleta bude i Varaždin. Pričali smo i o suradnji vezano uz Špancirfest. Festival je svima atraktivan i ponudili smo mogućnost da sljedeće godine na Špancirfest dođe skupina performera ili umjetnička skupina ili pak skupina koju će oni odabrati i da nastupi na Špancirfestu – rekla je Toth.

Foto: aktualno.hr