SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Veća američka proizvodnja spustila cijene nafte ispod 63 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.11.2017. - 16:01:02
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara, pritisnute većom američkom proizvodnjom koja je zasjenila smanjenu proizvodnju vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,82 dolara. Na američkom tržištu nije bilo značajnijih promjena i barelom se trgovalo po 56,49 dolara.

"Kretanje cijena u posljednje vrijeme... upućuje na zaključak da im je potrebna pauza ili pad", konstatira Greg McKenna iz AxiTradera.

Takve su ocjene dijelom rezultat rasta američke proizvodnje za više od 14 posto od sredine 2016., na rekordnih 9,62 milijuna barela dnevno.

Američka vlada u ponedjeljak je izvijestila da će američka proizvodnja iz škriljevaca u prosincu zaokružiti godinu neprekinutog mjesečnog rasta i da će biti uvećana za 80.000 barela dnevno.

Istodobno usporavanje kineskog gospodarstva potpiruje zabrinutost za potražnju, iako su do sada rafinerije te zemlje prerađivale blizu rekordnih 11,89 milijuna barela nafte dnevno.

"Faktori koji su u posljednje vrijeme pružali podršku cijenama, konkretno napetost na Bliskom istoku, potisnuta je u drugi plan a u fokusu su trgovaca veći broj bušotinskih postrojenja u američka proizvodnja iz škriljaca", konstatira Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

U procjeni za 2018. godinu u Fitch Ratingsu su pretpostavili da će "prosječne cijene nafte biti uglavnom nepromijenjene na godišnjoj razini i da se cijene nafte možda neće zadržati iznad nedavno dosegnute razine od 60 dolara".

Ove je godine cijena na londonskom tržištu u prosjeku iznosila 54,5 dolara po barelu.

Unatoč opreznom raspoloženju, trgovci smatraju da se cijene nafte neće jako padati, uglavnom zahvaljujući ograničenju opskrbe koje predvode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak je objavila opreznije procjene potražnje za naftom. Snizili su procjenu rasta potražnje za naftom u ovoj i sljedećoj godini za po 100.000 barela dnevno, na oko 1,5 milijuna barela dnevno u 2017. i 1,3 milijuna barela dnevno u 2018. godini.

Napominju da bi potrošnju mogle smanjiti više temperature dok bi snažno povećanje proizvodnje neovisnih proizvođača moglo značiti da će globalno tržište u prvoj polovini iduće godine ponovo bilježiti višak u opskrbi.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak je iznosila 61,27 dolara, što znači da je pala 64 centa u odnosu na kraj prošlog tjedna.