SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Veća američka proizvodnja srušila cijene nafte ispod 47 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.07.2017. - 21:02:31
LONDON – Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 47 dolara budući da se podatak o povećanju američke proizvodnje u prošlom tjednu podudario s procjenom o rastu izvoza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na najvišu razinu u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila 1,43 dolara niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,68 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,38 dolara nižoj cijeni, od 44,14 dolara.

Tjedni podaci američke vlade pokazali su u četvrtak da je proizvodnja nafte u prošlom tjednu porasla jedan posto, na 9,34 milijuna barela dnevno. Time je neutraliziran pad proizvodnje iz prethodnog tjedna, povezan sa zatvaranjem postrojenja radi održavanja odnosno zbog približavanja tropskih oluja.

Trgovci su uglavnom ignorirali službeni podatak o padu zaliha sirove nafte za 6,3 milijuna barela u prošlom tjednu.

Podatak o rastu američke proizvodnje podudario se pak s procjenom Reutersa da je OPEC-ov izvoz u lipnju porastao na najvišu razinu u ovoj godini.

"Trgovci su zbunjeni. Nakon oštrog skoka čiji je glavni okidač bilo popunjavanje ispražnjenih pozicija, cijene se u Londonu nisu uspjele vratiti iznad razine od 50 dolara, zabilježene početkom tjedna, pa su ih prodavatelji ponovo odlučili spustiti", rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Rusija je pak u petak poručila da je po potrebi spremna razmotriti promjenu parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno. Ruski predsjednik Vladimir Putin, čija zemlja surađuje s OPEC-om u tom sporazumu, kazao je danas u Hamburgu da želi nastaviti suradnju s drugim proizvođačima kako bi se obuzdala nestabilnost cijena.

Ne uspije li OPEC uravnotežiti tržište, vjerojatno će to učiniti ono samo preko cijena, upozoravaju iz Morgan Stanleya. Pojašnjavaju da bi cjenovni raspon od 46 do 50 dolara na američkom tržištu vjerojatno spriječio rast američke proizvodnje u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi, ali "cijene će morati biti bliže razini od 40 dolara" da bi se američka proizvodnja značajnije smanjila, upozoravaju,

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 46,52 dolara, što znači da je pala 53 centa u odnosu na prethodni radni dan.