SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Veće kupnje podupiru tečaj eura drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.11.2017. - 15:43:37
LONDON - Euro je ojačao prema dolaru drugi dan zaredom, a pojačane kupnje europske valute rezultat su očekivanja snažnog rasta gospodarstva eurozone.

Euro je u takvom ozračju ojačao 0,25 posto prema dolaru, na 1,1769 dolara, i drži se nedaleko najviših razina u proteklih mjesec dana od 1,1862 dolara, koje je u jednom trenutku zabilježio u trgovanju prije tjedan dana.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, pak, skliznuo 0,2 posto, na 93,77 bodova. Drži se tako ispod najviše razine u tjedan dana, od 94,165 bodova, koje je nakratko dosegnuo u prekonoćnom trgovanju.

Američka je valuta prema japanskoj pritom oslabila oko 0,3 posto, na 112,10 jena.

Jačanje eura pripisuje se također općenitom slabljenju dolara prema košarici valuta zbog pada prinosa na američke državne obveznice. Razlike među prinosima na 10-godišnje i dvogodišnje američke državne obveznice smanjila se na 57,4 bazna boda, što je njihova najmanja razlika od kraja 2007. godine.

Kratkoročni izgledi za dolar ostaju neizvjesni, budući da predsjednica američke središnje banke Fed na odlasku Janet Yellen u jučerašnjem istupu nije dala jasne signale u pogledu smjera u kojem ide monetarna politika u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Guvernerka Yellen zadržala je ranije procjene o skorašnjem oporavku inflacije u SAD-u, no uputila također i neuobičajeno snažno upozorenje. Poručila je, naime, da je "vrlo nesigurna" u pogledu takvih procjena i da je otvorena za mogućnost da cijene ostanu niske u godinama koje slijede.

Ulagači su zanemarili vijest o propalim pregovorima za sastavljanje koalicijske vlade u Njemačkoj i ponovo manje zazirali od rizičnih ulaganja, zbog čega je euro nadoknadio više od polovine gubitaka povezanih s vijestima iz Njemačke početkom tjedna.

"Neovisno o ishodu na njemačkoj političkoj sceni, provedba mjera ekonomske politike će se nastaviti pa ulagači ovu slabost eura koriste za prilagođavanje nekih svojih pozicija", kazao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u francuskoj banci Credit Agricole.