SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMEMORIJA
 
Veći dio dobavljača Agrokora potpisat će sporazum
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 21.04.2017. - 21:00:43
ZAGREB - Do petka je potpisivanju Promemorije kojim bi se trebao riješiti problem otplate dugova po regresnim mjenicama pristupilo 60 dobavljača Agrokora od njih 175, te 15 banaka i faktoring društava od njih 31.

Cilj je da u konačnici dug po tim mjenicama koji iznosi 3,1 milijardu kuna plati pravi dužnik – Agrokor. Iako je danas bio rok za potpisivanje tog sporazuma jasno je da će se potpisi prolongirati na sljedeći tjedan. Dio dobavljača, koji nije pristupio potpisu, smatra da tim potpisom priznaju da su oni dužnici, da bi potpisom oni preuzeli kompletan rizik naplate bez obzira na konačni rasplet situacije s Agrokorom upozoravajući da taj rizik mora ostati na bankama i faktoring društvima.

Stoga su i dali prijedlog da Agrokor otkupljuje te mjenice kroz nove aranžmane s bankama i faktoring društvima.

– Agrokor neka uzme kredit i iskupi mjenice te tako i formalno pravo preuzme taj dug – kaže Večernjem listu jedan od nezadovoljnih dobavljača.

Danas popodne održan je pak sastanak dijela dobavljača s kojeg je poručeno da će se pristupiti potpisivanju. Naime, njima taj potpis, ako njemu pristupe i financijske institucije omogućava izbjegavanje prisilne naplate do 31. svibnja, a ako se dogovore, i u cijelom razdoblju trajanja izvanredne uprave u Agrokoru. Prema tome potpisom dobivaju predah u kojem nema prisilne naplate od financijskih institucija. Poručio je to i izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

- Nadam se što većem odazivu dobavljača i banaka tako da možemo krenuti s mirnijom situacijom i razgovarati kako da u konačnici taj dug prebacimo na Agrokor – rekao je Ramljak.

No očito je još puno straha i nepovjerenja. Potvrđuju i to sve češći zahtjevi dobavljača da im se plaća avansno. Rizik naravno postoji. Da podsjetimo, dobavljači su se naplaćivali kroz regresne mjenice od banaka ili faktoring društava, kako ne bi trebali čekati mjesecima na plaćanje od Agrokora.

Samo, neki su se naplatili za isporučenu robu, a neki su samo preuzeli novac kojeg su proslijedili Agrokoru, odnosno kreditirali ga. No ponekad ako nisu dobavljači preko svojih tvrtki kreditirali, onda su to preko mjenica radile navodno neke kreditne institucije kako bi na taj zaobilazni način izbjegle stroga pravila izloženosti kreditima. No dobavljačima je počeo ove godine dolaziti na naplatu dug po regresnim mjenicama nakon što su banke i faktoring društva vidjela da se neće moći naplatiti od Agrokora. Kod mnogih je riječ o velikom iznosu pa brige nisu male. Navodno i po nekoliko stotina milijuna kuna – što kroz isporučenu robu, što kroz kreditiranje.

Među najvećim dobavljačima koji potražuju dug po mjenicama su Franck, Vindija, Kraš, AWT, Alca, Mepas, Ricardo...

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.