SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NADZORNI ODBOR
 
Vedran Devčić ostaje na čelu Luke Rijeke
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.06.2017. - 20:47:08
RIJEKA - Nadzorni odbor Luke Rijeka jučer je donio odluku kojom se tročlanoj Upravi Luke na čelu s Vedranom Devčićem produžuje mandat do kraja ove godine.

Time se prolongira odluka o raspisu natječaja ili imenovanju Uprave na puni mandat, koja se očekivala ovog mjeseca, s obzirom na to da je Devčiću petogodišnji mandat istjecao krajem lipnja. Kako se navodi u sažetku odluke objavljene na Zagrebačkoj burzi, Nadzorni odbor donio je odluku o produžetku mandata do opoziva, a najkasnije do 31. prosinca 2017. godine za Devčića kao predsjednika Uprave te za članove Uprave Lindu Sciucca i Nenada Janjića.

– Odluku nadzornog odbora da se aktuelnoj Upravi u punom sastavu produži mandat smatram iskazom povjerenja i podrške našem dosadašnjem, petogodišnjem radu, pokrenutim procesima i projektima. Vidimo to kao prilog kontinuitetu i stabilnosti poslovanja koje u ovoj godini pokazuje velike stope rasta, te kontinuitetu realizacije velikih investicijskih projekata, prije svega projekta širenja lučkih pozadinskih skladišnih kapaciteta na Škrljevu, ali i skore, nadamo se pozitivne odluke o odobrenju EU financiranja dva projekta obnove i modernizacije lučke željezničke i prometne infrastrukture na Terminalu za generalne terete u Rijeci i Terminalu za rasute terete u Bakru, koji su ukupno vrijedni oko 40 milijuna eura. Odobrenju se nadamo do kraja ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, kazao je Devčić, koji je imenovan za prvog čovjeka Luke prije 5 godina od strane tadašnje Vlade na čelu sa SDP-om i tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Uvjetno i na maksimalan rok do kraja godine, Devčić je sada, zajedno s preostalim članovima Uprave, dobio povjerenje i od HDZ-ove Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, odluka Nadzornog odbora donesena je jednoglasno, što znači da su i predstavnici države dali podršku Devčićevoj Upravi. Pritom treba znati da država već gotovo dvije godine nije većinski vlasnik tvrtke »Luka«, jer je dionička struktura značajno izmijenjena nakon provedene dokapitalizacije u srpnju 2015. godine. Država je tada izgubila većinski paket od gotovo 83 posto dionica »Luke«, ali je i dalje ostala najveći pojedinačni dioničar, jer Državni ured za upravljanje državnom imovinom trenutno ima oko 32 posto dionica, čemu treba pridodati i portfelj HZMO i HZZO-a s kojim ukupan vlasnički udio državnih institucija u »Luci« iznosi oko 36 posto, pa shodno tome dužnost predsjednice Nadzornog odbora obavlja Štefica Salaj.