SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Velike oscilacije funte
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.03.2019. - 17:31:28
LONDON - Dolar je u četvrtak gotovo stagnirao u odnosu na košaricu drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok je funta znatno oscilirala u kontekstu ovotjednih glasovanja o brexitu u britanskom parlamentu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 96,6554 boda. U prekonoćnom trgovanju oslabio je 0,4 posto, pri čemu se u jednom trenutku spustio na najniže razine u devet dana, od 96,385 bodova.

Cijena eura također je ostala gotovo nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, na 1,1320 dolara.

Funta je, pak, u srijedu poskočila gotovo dva posto nakon što su britanski parlamentarci glasali protiv tzv. neurednog izlaska Britanije iz EU-a, odnosno bez sporazuma o razdruživanju. U jednom joj je trenutku cijena dosegnula 1,3380 dolara, a nakratko je i prema euru poskočila, na 84,72 penija za euro, nadomak nedavno zabilježene najviše razine u 22 mjeseca.

Jutros je, pak, prema dolaru oslabila oko 0,5 posto, na 1,3275 dolara, a prema euru za 0,4 posto, na 85,29 penija za euro.
Pritisci na funtu ne jenjaju jer su trgovci počeli razmišljati o mnoštvu mogućnosti koje se sada otvaraju, među ostalim moguće održavanje drugog referenduma ili općih izbora.

Analitičari upozoravaju da ne treba očekivati nastavak jačanja funte. Najveća neizvjesnost prisutna je oko toga u kojem će se obliku brexit odvijati, budući da do planiranog datuma izlaska, 29. ožujka, ostaje tek nešto više od dva tjedna.

Britanski parlamentarci u četvrtak bi, kako se uglavnom očekuje, trebali glasati za odgodu brexita.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.