SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Veliki interes kineskih investitora za Zračnu luku Zadar
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 25.09.2017. - 20:04:00
Zadnja izmjena: 26.09.2017. - 14:18:11
ZAGREB - SEEbiz doznaje kako su kineski investitori itekako zainteresirani za investiciju u dogradnju zadarske zračne luke.

U razgovorima u kojima posreduje Kinesko-jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA) najviše su interesa pokazale velike kineske kompanije poput China Communications Construction Companyja (inače vlasnika CRBC-a koji je dao najpovoljniju ponudu za gradnju Pelješkog mosta), MCC-a i Keruija. 

Investicija u proširenje zadarske zračne luke nameće se kao imperativ, posebno u kontekstu uspostave redovne zračne linije s NR Kinom, o čemu se razgovori vode već godinama.

Kako se sada čini, interes kineskih investitora za Zračnu luku Zadar dodatno je povećan nakon što je postalo očito da će novi većinski vlasnik Luka Zadar postati tvrtka Luxury Real Estate, povezana s kineskim kapitalom.

- Vidljivo je da se broj kineskih turista i u Zadru i Hrvatskoj povećao i prije uspostave redovite zračne linije. To je argument više u razgovorima s kineskim partnerima jer je očito da je Hrvatska kao destinacija sve više prepoznata i na kineskom tržištu. Osim Luke Zadar i Zračne luke Zadar, kineski investitori imaju interesa i za Poduzetničku zonu Crno, rekao je za SEEbiz predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić, koji i ovih dana u NR Kini vodi vrlo zanimljive poslovne razgovore vezane za ulaganja u zadarskoj regiji.

Kinezima je Zadar zanimljiv zbog geostrateškog položaja, posebno kad se gleda u kontekstu globalne kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Razgovori u kojima već godinama CSEBA sudjeluje s direktoricom Zračne luke Zadar Irenom Ćosić, većim su se dijelom vodili oko povezivanja Zračne luke Zadar sa provincijom Guangzhou. CSEBA je dobila potporu vlasti te provincije koja je spremna i financijski podržati ovaj projekt. Računa se da bi bilo moguće odmah mogli krenuti s dva leta tjedno. Let bi vjerojatno obavljala kompanija Hainan Airlines koja je iznimno zainteresirana za linije prema Hrvatskoj i ovom dijelu svijeta. Hainan je najveći kineski privatni zračni prijevoznik i jedan od svega sedam svjetskih avioprijevoznika koji s ponosom nose pet Skytraxovih zvjezdica za kvalitetu svoje usluge.  

Naravno, razgovori nisu nimalo jednostavni. Valja samo podsjetiti koliko su trajali razgovori da bi Ryananir napokon stigao u Zračnu Luku Zadar. Mnoštvo je detalja koje tek valja riješiti, a kao i uvijek kad su kineski investitori u pitanju, osim poslovnog interesa vrlo su važni i politički kontakti na najvišoj razini.

Rendulić kaže kako je u političkom smislu situacija sada bitno povoljnija nego ranijih godina i očekuje da od niza aktivnosti koje su upravo u tijeku, uskoro vidimo i konkretne poslove.

- U svakom slučaju, CSEBA nastavlja rad na promociji hrvatskog turizma na sajmovima u NR Kini, u suradnji s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom. Jedan od važnijih događaja je skorašnji Global Tourism Economy Forum koji je na rasporedu 16. i 17. listopada u Macau, zaključio je Rendulić. 

Foto: Zračna luka Zadar