SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIVOVI
 
Veliki povratak Nokije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.02.2018. - 21:23:27
LONDON - I kad se činilo da je nepovratno izgubila tržišnu utakmicu, Nokia se pomalo vraća na scenu.

Nokia je u proteklih godinu dana predstavila jedanaest modela mobitela i do sada prodala 30 milijuna telefona čime je ovaj finski proizvođač mobitela postao vodeći u segmentu cjenovno povoljnijih modela. 

U segmentu pametnih telefona drži 11. mjesto, a ukupno gledajući Nokia je trenutno šesti najprodavaniji brend mobitela u svijetu. Najbolje se prodaje u Rusiji, Indiji i Indoneziji. Tvrtka HMD Global je prije dvije godine otkupila Nokijin brend od Microsofta nakon što se finska kompanija 2014. povukla iz proizvodnje mobitela fokusiravši se na telekomunikacijske mreže.

Zanimljivo, nakon što je prošle godine uskrnut slavni Nokijin mobitel 3310, vraća se još jedan legendarni model iz prošlosti kompanije – Nokia 8810, telefon poznat kao „banana“ iz filmske trilogije Matrix. Naime, kineska tvrtka HMD Global koja je oživjela Nokiju i sada izrađuje telefone pod tim imenom ovih dana je na sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress u Barceloni predstavila svoje nove uzdanice. Uz modernizirani 8810, na tržište će doći i četiri nova pametna telefona – Nokia 1, 6, 7 i 8 Sirocco.

Nokia 8810 neće biti pametni telefon, nego takozvani „feature phone“, dakle, ono što bi se moglo nazvati regularnim mobitelom, uz mogućnost korištenja najvažnijih aplikacija kao što su Facebook, Twitter, Google Maps i slične te uz 4G povezivost.

Foto;: Reuters