SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NESLOBODE
 
Verbalni delikt na društvenim mrežama
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 25.06.2017. - 21:31:36
KOLUMNA - Verbalni delikt. Mislio sam da to više neću doživjeti u demokratskoj državi.  

Zatvaranje zbog statusa na fejsu. OK, jasan mi je lov na trolove o kojima je zorno govorila ona švedska dokumentarna serija. No, kako naći granicu? Kad sam devedesetih otvoreno kritizirao Tuđmana i njegovu politiku u kolumnama Hrvatskog književnog lista, nitko mi nije dolazio na vrata niti prijetio. 

Tadašnja gospoda su na suptilni način uvjerili sponzore da ne bi bilo zgodno financirati jedan takav list. I list se s vremenom ugasio. Danas je svaki profil na društvenim mrežama gotovo kao i portal. Dijele se nečiji statusi, prijete jedni drugima, siju se i mržnja i ljubav.

Kako tretirati jednu izjavu u afektu? Mogu li biti dvostruka mjerila? Recimo, ako netko novinaru zaprijeti da će ga prebiti bejzbol palicom treba li mu na vrata poslati palicu s roza mašnom, na izvolite? Zašto se procesuira vrijeđanje vlasti i klera, a ne i prijetnje novinarima ili nekim ''beznačajnim'' političarima? Treba li zakon biti isti za sve ili je zakon rastezljiva guma koju oblikuje Davor Božinović? Onaj tko imalo provodi vrijeme na fejsu ili surfa za vijestima po portalima vidjet će i pročitati brdo užasnih, zlobnih, degutantnih poruka i postova, te komentara. 

Treba li na to reagirati MUP ili privatna osoba? Može li se reagirati na neki način ako je postavka objave stavljena na privatno da je to mržnja izrečena unutar ''zidova'' doma, a ako je na ''javno'' da je to onda kažnjivo? Ne znam, da svega ima po fejsu, ima. Vrijeđanja desnih i lijevih, vrijeđanje gay populacije, Roma i osoba s invaliditetom, međusobna pljuvanja vjernika i ateista. Iskreno, kad na nečijem zidu ima nešto što me vrijeđa, zaobiđem, to je njegov zid, njegov ''dom'', njegov bonton.  

Svatko ima pravo na mišljenje. Ali kako postaviti granice? Zar na ovakav način da od Hrvatske potenciramo buduću Venezuelu?  Primjeri privođenja zbog fejs mržnje ukazuju na to da treba mijenjati zakone i prilagoditi ih opće važećim zakonima u EU. 

Htjeli ste uniju onda prihvatite i sve oblike demokracije. Ovakvo privođenje samo ukazuje na tihi pritisak spram novinarske slobode, istine i prava na slobodno mišljenje. Ukoliko će se MUP držati svojih načela morat će puštati ubojice i kriminalce iz zatvora da bi mogao smjestiti sve ogorčene oponente aktualne vlasti na društvenim mrežama. Bez pravodobne kritike i statusa ne bi bila zaustavljena procedura o zakonima o koncesiji. Vlast i MUP imaju puno toga za razriješiti.

U suprotnome, njihova ''block lista'' bit će predugačka za mogućnosti i svemogućeg Facebooka.