SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POLA GODINE
 
Vienna Insurance Group: Najveći rast premije zabilježen u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.08.2017. - 18:42:00
BEČ - Vienna Insurance Group grupa ostvarila je 4,97 milijardi eura premije u prvoj polovici 2017. godine što predstavlja povećanje od oko 1% u usporedbi s prethodnom godinom. 

Ovaj rezultat je i dalje pod utjecajem pada životnih osiguranja s jednokratnim premijama (-24.4%). Kada bi se isključio utjecaj te vrste osiguranja, povećanje premije bilo bi zadovoljavajućih 5,2%.

Bruto dobit je iznosila 220,5 milijuna eura što je 9,6% više u odnosu na prvu polovicu 2016., dok je kombinirana kvota VIG grupe poboljšana na 96,9% u usporedbi s istim periodom prošle godine kad je iznosila 97,9%.

Značajna povećanja premije zabilježena su u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Ostvareno je zadovoljavajuće povećanje premije od 7,3% u Poljskoj zbog rasta osiguranja motornih vozila te imovinskih i zdravstvenih osiguranja. Gruzija, Srbija i Bugarska bilježe dvoznamenkaste stope rasta, a povećanje premija u baltičkim zemljama od 132% posljedica je konsolidacije akviziranih kompanija početkom ove godine.Najveća dobit unutar VIG grupe zabilježena je u Austriji te je ista iznosila 77,5 milijuna eura, slijedi Češka sa 76,6 milijuna eura, a na trećoj poziciji je Slovačka s 25,9 milijuna eura dobiti.

Kada se radi o relativnom povećanju dobiti, najviše su se isticali Rumunjska s rastom od 62,9% te Poljska s rastom od 58,4%. Ovaj je rast većinom rezultat mjera za dugoročno poboljšanje tržišta osiguranja vozila. U Hrvatskoj je dobit društava iznosila 4,3 milijuna eura i bila je na istoj razini kao i prošle godine (uključuje Wiener osiguranje VIG i Erste osiguranje VIG).

U Srbiji je dobit iznosila 1,3 milijuna eura, u Makedoniji 1,5 milijuna eura, dok je u BiH zabilježen gubitak od 0,2 milijuna eura.VIG i dalje nastavlja s razvojem usluge asistencije putem programa „Agenda 2020“ koji se fokusira na osnivanje vlastitih kompanija u tom području. Nova kompanija nedavno je osnovana u Rumunjskoj, a ostale uspješno posluju već u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.