SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREŠNJE
 
Vinča: Izvoz trešanja u Rusiju donosi sve veći prihod
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 07.06.2017. - 13:19:39
BEOGRAD - Poljoprivredni proizvođači sela Vinča ove godine zadovoljno trljaju dlanove jer je trešnja donela odličan rod iako vremenski uslovi nisu bili najpovoljniji.

Zasad je podigao 2011. godine i sada je dostigla rod od tri tone što je ovom domaćinu donelo odličnu zaradu. Jovan Novaković trešnju gaji na 50 ari, i to sortu Samberst.

"Trešnju prodajemo po ceni od 240 dinara, idu za izvoz na rusko tržište i prezadovoljni smo, da nema izvoza ne bi mogli toliko da zaradimo jer na domaćem tržištu cena je lošija i prodaja ne bi išla tako dobro", objašnjava domaćin.

On dodaje da se u njegovom domaćinstvu trešnja oduvek gajila ali su to bile stare sorte manje rodnosti i vremenom su izgubile na značaju.

Sorta Samberst se pokazala izuzetno profitabilnom jer donosi veliku količinu plodova velike krupnoće koji su jako traženi na inostranom tržištu.

Da bi donela tako dobar rod tretirana je pet puta a sa cenom od 240 dinara odavno su poklopljeni troškovi.

Radnici sezonci svoj rad naplaćuju 2.200 dinara s tim što se mora pažljivo brati svaki plod, sa peteljkom i da bude određene krupnoće dok sitniji plodovi ostaju na grani.