SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZLATNA ŽUTICA
 
Vinogradima prijeti opasna bolest vinove loze
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 11.06.2017. - 09:50:36
OSIJEK - Hrvatskim vinogradima ponovo prijeti bolest vinove loze zlatna žutica - koja je među najopasnijim bolestima vinove loze u Europi.

"Do kraja 2016. zlatna žutica bila je nađena u vinogradima u Istarskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zbog intenzivnog širenja zlatne žutice i trajnih gubitaka svakog zaraženog trsa Ministarstvo poljoprivrede propisalo je Naredbu o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze", navode iz Savjetodavne službe.

Iz Ministarstva poljoprivrede dodaju kako se s tom opasnom bolešću hrvatski vinogradari bore već osam godina.

"U 2009. godini nadzor nad pojavom zlatne žutice vinove loze obavljen je u vinogradima u šest županija: Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Međimurskoj, Istarskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj. U uzetim uzorcima vinove loze dokazana je zaraza žuticom bois noir, a zaraza zlatnom žuticom dokazana je samo u jednom uzorku, uzetom u vinogradu u Vivodini, u Karlovačkoj županiji, gdje je uklonjen i uništen zaraženi trs. U sklopu nadzora praćen je i intenzitet populacije vektora, američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), koji je nađen na svim pregledanim lokacijama, ali molekularnim analizama u vektoru nije potvrđena prisutnost fitoplazmi Flavescence doree", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nakon toga se broj županija i lokacija na kojima je obavljen nadzor iz godine u godinu povećavao.

"U 2015. godini, primjerice, velika zaraza utvrđena je u vinogradima u Istarskoj županiji, gdje je od 50 vinograda u 22 vinograda uklonjeno 100 % trsova (42.750 kom.), odnosno 34 ha. U 2016. u Istri je uklonjeno 100 % trsova u tri vinograda na površini od oko 3 ha, odnosno 26.000 trsova, a djelomično je na površini od 0,6 ha uklonjeno 1400 trsova u četiri vinograda, odnosno 10 %. U Međimurskoj županiji uklonjeno je na površini od 3 ha oko 50 trsova, odnosno 5 %, te je u jednom vinogradu, na površini od 1 ha, uništeno 100 % trsova. U Krapinsko-zagorskoj županiji uklonjeno je na površini od 4 ha ukupno 6147 trsova, odnosno oko 10 %. U Sisačko-moslavačkoj je na 5 ha pregledane površine uklonjen manji broj trsova ,oko 1 %. U Vukovarsko-srijemskoj županiji na površini od 1,4 ha uništeno je 20 trsova, odnosno oko 3 %", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Savjetodavne službe pak upozoravaju da je zlatna žutica vinove loze (Flavescens doree) karantenska bolest koju prouzročuje fitoplazma Candidatus Phytoplazma vitis te da se, u vinogradima u kojima se pojavi, bolest brzo širi vektorom, američkim cvrčkom, a ako se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, ubrzo poprima razmjere epidemije, stvarajući velike gospodarske štete, koje se očituju u gubitku uroda i propadanju zaraženih trsova