SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
POTONUĆE
 
Viro kasni s objavom rezultata, dionice tonu
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 07.11.2018. - 12:37:11
ZAGREB - Virovitički Viro nije u propisanom roku objavio poslovne rezultate za treći kvartal odnosno za prvih devet mjeseci ove godine.

Razlog je nepoznat, no itekako je vidljiva nervoza investitora koji očito tragaju za pravim odgovorima. 

I dok iz kompanije jutros poručuju kako im nisu poznate okolnosti ili činjenice koje bi dovele do promjene cijene, stvarnost je da su dionice u prijepodnevnoj trgovini srušene 16,8 posto, na 99 kuna, uz gotovo 62 tisuće kuna prometa. I u prethodne dvije trgovine, dionice su padale. Danas zabilježenih 99 kuna najniža je cijena ovih dionica (ZSE:VIRO-R-A) otkako su one izlistane na burzi početkom 2006. godine. 

Od početka godine, sa zaključno jučerašnjim danom, tržišna kapitalizacija Vira potonula je 49,4 posto. 

Zanimljivo, predsjednik Uprave Vira Željko Zadro nedavno je poručio kako očekuje dobru godinu, iako je stanje na svjetskom i domaćem tržištu teško, jer je u svijetu ponuda veća od potražnje. Proizvedeno je, kako je rekao, oko 10 milijuna tona šećera više od potražnje, a od toga je 4,3 milijuna tona proizvedeno u EU-u.

"Naravno da je to stvorilo kaos i nervozu i dovelo cijelu priču do apsurda, jer ne postoji ni jedna tvornica šećera u Europi ili svijetu koja posluje pozitivno", rekao je Zadro, dodavši da od proljeća iduće godine očekuje oporavak tržišta.

Najavio je kako će Viro nastojati otkupnu cijenu u ovogodišnjoj proizvodnji zadržati na razini prošlogodišnje.

Upozorio je da je pod šećernom repom u Hrvatskoj ove godine 25 posto manje površina što, kako je ocijenio, "u ludoj godini kao što je ova i s ludim cijenama, može donijeti samo dobro".

Možda još i više brine situacija na tržištu šećera.  Cijena šećera na trgovačkim policama spustila se ovih dana i ispod 3,30 kuna. Tako je već neko vrijeme, a prethodno je dostizala 6, pa i 7 kn/kg. Posljedica je to ukidanja proizvodnih kvota u EU-u od 30. rujna 2017. pa mu je cijena u posljednjih osam mjeseci na tržištu Unije u stalnom opadanju. U praksi to znači da sve šećerane u EU-u mogu proizvoditi količine šećera prema vlastitoj poslovnoj odluci, što će, za razliku od prethodnog kvotnog režima, svakako dovesti do povećane ponude na tržištu, a time i smanjenja cijena, što je vidljivo na tržištu.

Prošle je godine u Europskoj uniji proizvedeno oko 21 milijun tona šećera, a potrošnja na razini EU iznosila je 16,5 milijuna tona. Višak proizvedenog šećera iznosio je, dakle, oko 4,5 milijuna tona, i to je utjecalo na rušenje njegove cijene. 

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je lani proizvedeno oko 200.000 tona šećera, što je 25 do 30 posto više nego prethodne godine. Proizvodnja šećera u porastu je i u drugim članicama Unije, posebno u velikim članicama poput Njemačke i Francuske, koje su lani znatno povećale površine na kojima uzgajaju šećernu repu. Posljedica toga je i svojevrsno zatrpavanje europskog tržišta šećera tim proizvodom.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.