SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AFERE
 
Više od 60 tvrtki imalo pristup podacima korisnika Facebooka
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 04.06.2018. - 13:26:00
Zadnja izmjena: 04.06.2018. - 16:35:18
NEW YORK - Afera Cambridge Analytica sve se više čini kao otvaranje Pandorine kutije kad je u pitanju privatnost korisnika Facebooka.

Prema novim informacijama koje je objavio New York Times, Facebook je imao posebne dogovore s više od 60 različitih tvrtki, među kojima su Apple, Amazon, Microsoft i Samsung, kojima je tim tvrtkama omogućen pristup velikim količinama privatnih podataka korisnika Facebooka, piše Zimo.hr.

Partnerski dogovori omogućili su tvrtkama pristup podacima korisnika i korisnikovih prijatelja, bez ikakvog pristanka korisnika. Zabrinjava što su neke tvrtke mogle doći do privatnih podataka čak i ako su korisnikovi prijatelji zabranili bilo kakvo dijeljenje.

U Facebooku tvrde da su dogovori s tim tvrtkama "potpuno drugačiji" jer one koriste platformu drugačije od proizvođača aplikacija.

No, otkriveno je kako neke od tvrtki mogu vidjeti korisnikov status veze, religiju, politička uvjerenja i događaje koje želi posjetiti.

"Kao da ste ugradili vrata s lokotom, a onda otkrili da je bravar podijelio ključeve svim svojim prijateljima koji mogu doći i prekopavati vaše stvari bez vašeg dopuštenja", prokomentirao je bivši šef tehnologije u FTC-u Ashkan Soltani.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.