SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Vizek: Karamarkove ideje s aktivnijim HNB-om ne bi dale prave učinke
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 23.05.2015. - 08:48:10
ZAGREB - Najava predsjednika HDZ-a da će dolaskom na vlast mijenjati Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci u smjeru da središnja banka više neće biti odgovorna samo za tečaj kune, te da jamči kako se čelnici HNB-a neće moći ponašati kao da iz svečane lože gledaju kako se građani, figurativno rečeno, valjaju u blatu, izazvala je zabrinute reakcije kod nekih ekonomista.

Karamarko je tada rekao i kako će vodstvo HNB-a morati biti aktivno u pronalaženju rješenja sa svim ostalim segmentima društva, a ne samo da dijele savjete i dociraju ostalima.

Tako je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Slobodnoj Dalmaciji kazala kako nije primjereno da vođa oporbe koji namjerava postati premijer države na ovakav način šalje poruke koje se mogu razumjeti i na način da će Vlada oduzeti dio autonomije HNB-a.

– Autonomnost rada HNB-a je dio pravne stečevine Europske unije, pa mislim da i o tome moraju voditi računa u HDZ-u kada šalju ovakve poruke. I izjava o tome da će se čelnici HNB-a morati drukčije ponašati može se pročitati kao najava smjene vodstva središnje banke, tako da ni ta izjava nije bila primjerena.

Šef najveće oporbene stranke morao bi voditi računa o tome da na ovaj način ne destabilizira monetarnu vlast i financijsku stabilnost zemlje – kazala nam je Vizek.

Prema njezinim riječima, sam zahtjev Karamarka da monetarna vlast mora biti aktivnija u duhu je ponašanja i Europske središnje banke i drugih središnjih banaka zadnjih godina, ali smatra da mjere poput kvantitativnog ublažavanja, odnosno fleksibilnije monetarne politike i otkupa državnih obveznica od strane središnje banke, ne bi možda u Hrvatskoj postigle potrebne efekte.

– Hrvatska ima specifičnosti zbog kojih fleksibilnija monetarna politika vjerojatno ne bi dala željene rezultate, pogotovo dok se ne provedu potrebne reforme, od javnih poduzeća do lokalne uprave.

Tek nakon toga bi možda mogli početi govoriti o nešto fleksibilnijoj politici naše središnje banke – rekla nam je Maruška Vizek.