SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM JASNA BABIĆ
 
Vječni duh palanke
Autor/izvor: Jasna Babić
Datum objave: 31.10.2017. - 13:25:00
Zadnja izmjena: 31.10.2017. - 16:16:00
KOLUMNA - Vječni duh palanke usavršava samo stil i formu. Toj vrsti duhovnoga rada, posvećena je minuciozna studija srpskoga filozofa Radomira Konstantinovića, koji u Hrvatskoj tek ima biti shvaćen.

Tako je u ponedjeljak cijelo popodne, Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, u najužem krugu svojih suradnika pomno glancao rečenice, zabrinuto svjestan da će se zapaziti, kako u Banskim dvorima, tako na Pantovčaku. U okolnostima vrlo otmjenoga sukoba između predsjednika Josipovića i premijerke Kosor, Andreis je stjeran u situaciju da glasno i jasno potvrdi privrženost onoj državno-političkoj stranci koja dotacijama opskrbljuje njegovu Komoru. Budući da duhovna stilizacija palanke nikako ne trpi izravnost, učinio je to Andreis na zaobilazan način i dao priopćenje. Dakako, nije dao izričitu potporu Vladi - koja jednima nasilno otima, da bi drugima dijelila - nego je preuzeo ulogu tužitelja protiv Vladinog protivnika Ive Josipovića. Posve tipično, za opravdanje, pak, uzeta je frazeologija s treće strane. Navodno, Josipović je nekakvom bojažljivom primjedbom u korist Nobila, opasno ugrozio autonomno biće same Komore.

„Želim da to svi dobro zapamte, tijekom čitave svoje povijesti, Hrvatska odvjetnička komora uvijek je postupala neovisno i samostalno, bez obzira tko je bio na vlasti, pa čak i u vrijeme tame komunističkog režima...", tako je, uz ostalo, odrješitim tonom sročeno u Andreisovom priopćenju.

Palanački duh, strašljiv i uvijek na oprezu, ne trpi izravnost, osobito kada se na njoj inzistira, kako tu uporno čini Nobilo dok se bori za svoje klijente. Zato je Nobilova obrana politički otpisanoga Polančeca, sama po sebi subverzivna, ne samo po HDZ i aktualnu Vladu, već po blaženi mir bića Komore. Taj komorski duh, veći i uzvišeniji od sume odvjetnika, naime, izrastao je iz anonimne odvjetničke većine ili većinskog odvjetničkoga prosjeka, koja vjekovima održava istu potku domaće pravne države. Tek što je prigodice preimenovana, preformulirana, prestilizirana ili uvijek iznova re-formiranu ne bi li vjekovima - još od 18.st. – zaobilazio meritum stvari. Konkretan primjer: do polovice 18.st. Hrvatska je zaostala kao posljednja habsburška zemlja koja prakticira protu-vještičje progone. Dvije-tri nepodobne žene ipak su bile oslobođene. Nešto imućnije koristile su usluge odvjetnika, koji su u svojim obranama poštivali samorazumljiv, nigdje ozakonjeni uvjet: da ničim ne dovedu u pitanje razložnost samoga vještičjega super-zločina i da nikada ne pitaju za pravosudni motiv njihovoga progona, mada nitko od pismenih u vještice nije više vjerovao.

Sami sebi barokni fiškali su dozvolili tek toliko: da osporavaju jedino formalno-pravni slijed inkvizicijskoga postupka i mučenja, upozoravati na greške u proceduri. Ista nepisana pravila odvjetničke etike o nedodirljivosti pozadinskih, političkih motiva bila su se protegla sve do komunizma, rekao bi Andreis, „vremena tame". Komora je doista bila cijelo vrijeme neovisna, premda nije bilo njezinoga člana koji je mogao nasrnuti na opravdanost samoga političkoga krimena, bez uzvratnih optužbi za rušenje Vlade, Tita ili Režima. Uostalom, da su vremena bila „tamna" - predsjednik HOK-a, eto, ohrabrio se javno verbalizirati tek dvadeset godina kasnije.

Dakle, što nam govori činjenica da 250 godina nakon posljednjih hrvatskih vještica i dvadesetak godina nakon posljednjih političkih osuđenika, duhovno biće Komore prijeti jednom odvjetniku samo zato što se bavi sadržajem kaznenoga predmeta, a ne njegovom formalno-pravnom stilizacijom?

Govori nam ovo: za dvadeset godina na čelu Komore stajat će neki drugi predsjednik, koji će pokretati disciplinski postupak protiv nekoga nadprosječnog odvjetnika, spominjući HDZ-ova „tamna vremena".

*objavljeno u spomen na danas preminulu kolegicu Jasnu Babić koja je u svojoj bogatoj novinarskoj karijeri surađivala i sa SEEbizom na što je redakcija našeg portala naročito ponosna