SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BRODOVI
 
Vlada CG za rate platila 4,5 miliona dolara
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.01.2019. - 10:07:21
PODGORICA - Crnogorska i Barska plovidba uplatile su u utorak prve ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci u ukupnom iznosu od 4,9 miliona dolara, saopšteno je Pobjedi iz ovih brodarskih kompanija. Iz državnog budžeta je isplaćeno 4,54 miliona dolara, a ostatak od 305.000 dolara platila je Barska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Od početka otplate zajmova za kupovinu četiri broda ovih kompanija do sada je isplaćeno 35,7 miliona dolara, od čega 25,5 miliona dolara iz budžeta. Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita.

Iz Crnogorske plovidbe su kazali Pobjedi da je uplaćena osma rata kredita Eksim banci u iznosu od 2,84 miliona dolara. Sljedeća rata kredita dospijeva 21. jula ove godine u iznosu od 2,8 miliona dolara. U kotorskoj kompaniji smatraju da trenutne ugovorene najamnine brodova nijesu dovoljne da bi mogli samostalno da otplaćuju kredit Eksim banci, iako su, kako kažu, veće u odnosu na trenutne tržišne.

- U ovom momentu možemo reći da će Crnogorska plovidba svakako učestvovati u dijelu otplate kredita prilikom uplate sljedeće rate prema Eksim banci – poručeno je iz ove kompanije. I lani je država ukupno isplatila 5,8 miliona dolara na ime otplate kredita za kupovinu brodova Crnogorske plovidbe. Iz Barske plovidbe saopšteno je da je su platili drugu ratu kredita, a prvu ovogodišnju od dva miliona dolara kineskoj Eksim banci za kupovinu brodova ,,Bar" i ,,Budva". Od tog iznosa 1,7 miliona dolara je obezbijeđeno iz državnog budžeta, a 305.000 dolara iz sredstava Barske plovidbe.

Naredna rata kredita i ovoj brodarskoj kompaniji dospijeva 21. jula i iznosi oko dva miliona dolara. Predstavnici ove kompanije tvrde da čine maksimalne napore da povećaju poslovne prihode i smanje rashode. Oni navode da je s obzirom na to da je za ovu poslovnu godinu potpisan bolji komercijalni ugovor sa dosadašnjim unajmiteljem brodova, kompanijom Sea Pioneer iz Londona, za očekivati je da će se iz priliva od budućih vozarina lakše servisirati obaveze.

- Da li će to biti dovoljno za samostalno vraćanje kredita ostaje da se vidi, s obzirom na velike obaveze koje ćemo imati ove godine po osnovu obaveznog petogodišnjeg remonta i ugradnju sistema za prečišćavanje balastnih voda, shodno međunarodnim propisima, za koje će prema procjenama biti neophodno izdvojiti takođe oko dva miliona dolara – poručili su iz barske kompanije.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe ,,21. maj" i ,,Kotor" zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara. Do sada je isplaćeno ukupno 27,3 miliona dolara, od čega je država uplatila 23,8 miliona dolara, a kompanija 3,6 miliona. Kada se tome doda i učešće od 15 odsto od 8,36 miliona dolara, Crnogorska plovidba je do sada ukupno uplatila 12 milona dolara.

Preostali dug po osnovu kredita iznosi 31,26 miliona dolara. Barska plovidba je 2012. godine potpisala ugovor o nabavci dva broda, a kreditna sredstva od 46,4 miliona dolara su obezbijeđena od Eksim banke. Ova kompanija je od kada je kredit za kupovinu brodova postao efektivan 2013. godine, pa sve do utorka, redovno izmirivala svoje obaveze prema kineskoj Eksim banci iz sopstvenih sredstava. Te obaveze su se sastojale od plaćanja kamate na kredit u toku petogodišnjeg grejs perioda, kao i prve rate kredita od oko dva miliona dolara u julu prošle godine kada je istekao grejs period i počeo period otplate glavnice kredita.

Do sada je po osnovu kreditnih obaveza za dva broda barske kompanije isplaćeno 8,4 miliona dolara. Kompanija je lani pored rate kredita, koju je uplatila u julu, u januaru prošle godine uplatila kamatu na kredit od oko 475.000 dolara.