SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NESLUŽBENO
 
Vlada i mirovinci spremni razvlastiti poljske vlasnike Luke Rijeka
Autor/izvor: SEEbiz / Nacional
Datum objave: 19.10.2018. - 10:47:26
ZAGREB - Poteškoće u poslovanju Luke Rijeka pod vodstvom poljske uprave iz OT Logisticsa sve više izlaze na vidjelo, a zbog kritične situacije država je uz pomoć mirovinskih fondova spremna preuzeti upravljačka prava, čime bi se dobilo pravo na imenovanje nove uprave.

U sjeni glavne riječke teme, sudbine brodogradilišta 3. maj, događa se još jedna problematična gospodarska priča, ona o Luci Rijeka, o čemu je Nacional još ljetos pisao upozoravajući da se Luka našla u teškoj, dubokoj opasnoj strateškoj i poslovnoj krizi koja ugrožava hrvatsku privredu te poništava neke od najvažnijih nacionalnih strateških pravaca razvoja, u kojima Rijeka sa svojom lukom ima središnje mjesto. 

Sve očitije poteškoće u poslovanju Luke pod vodstvom poljske uprave iz OT Logisticsa sada polako izlaze na vidjelo. Nacional doznaje, što je dobra vijest, da je država, kao vlasnik 25,02% dionica, spremna napraviti onaj ključni korak, preuzeti upravljačka prava, za što je nužna suradnja s mirovinskim fondovima koji drže oko 25% dionica. Na taj način osigurao bi se većinski paket i pravo na imenovanje nove uprave. U ovom je trenutku ključ rješenja poslovne krize u Luci, formalno i stvarno u rukama mirovinaca.

Kako je SEEbiz pisao prije nekoliko tjedana, kineski investitori zasigurno su zainteresirani za riječku luku. Kinezi su ranije u više navrata iskazivali interes za riječku luku u razgovorima s hrvatskim dužnosnicima.

Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), poljski OT Logistics trenutno u Luci Rijeka ima 26,51 posto dionica, AZ mirovinski fondovi drže oko 16 posto, a Erste mirovinski fondovi gotovo 9 posto dionica. Gotovo 9 posto dionica odnosno 8,86 posto dionica na skrbničkom je računu u Privrednoj banci Zagreb, a vjerojatno je riječ o dionicama u vlasništvu poljskog FEZ-a. 

Hrvatska država putem CERP-a u Luci Rijeka ima 25,02 posto dionica Luke Rijeka.