SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Vlada Srbije i Mitilineos postigli dogovor o vraćanju duga
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 06.02.2018. - 22:23:42
BEOGRAD - Grčka kompanija Mitilineos i Vlada Srbije dogovorile su se da Srbija toj firmi isplati 40 miliona dolara kompenzacije, na šta se obavezala odlukom arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u Rudarsko-topioničarski basen Bor, saopštio je danas Mitilineos.

Na predlog Vlade Srbije, država će toj kompaniji isplatiti kompenzaciju od 40 miliona dolara u četiri kvartalne rate bez kamate do decembra 2018. godine.

Kako se navodi u saopštenju te grčke metalurške kompanije na njenom sajtu, sporazum su u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

"Na ovaj način, dve strane konačno su rešile problem star 15 godina i stvorile preduslove da se investicije Mitilineosa ponovo vrate na tržište Srbije", navela je grčka kompanija.

Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da Mitilineosu plati kompenzaciju u visini oko 40 miliona dolara zbog spora oko ulaganja u RTB Bor.

Kako je tada saopštio Mitilineos, Srbija je prekršila obaveze medjunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su "RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.