SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPOMENIK
 
Vlada Srbije sa 13 miliona dinara sufinansira podizanje spomenika Zoranu Đinđiću
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.03.2018. - 11:46:05
BEOGRAD - Vlada Srbije danas je donela odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer 13.257.000 dinara, kako bi bio realizovan predlog o podizanju spomenika, 15 godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Kako se navod u saopštenju posle sednice, Vlada smatra svojom obavezom da finansira izradu spomenika čoveku koji je ubijen kao predsednik Vlade.

Grad Beograd će odmah po dobijanju ovog transfera potpisati ugovor sa autorom Mrđanom Bajićem i njegovom timom, kako bi izrada spomenik počela odmah.

Skupština grada Beograda donela je na sednici koja je održana 8. juna 2016. godine odluku da u Beogradu bude podignut spomenik premijeru Zoranu Đinđiću na kojeg je izvršen atentat 12. marta 2003. godine i imenovala Odbor za podizanje spomenika, podseća se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Grad Beograd je 10. marta 2017. godine raspisao dvostepeni međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Zoranu Đinđiću. Konkurs, na kome je učestvovalo 40 autora, završen je 21. oktobra 2017. godine.

Međunarodni žiri dodelio je prvu nagradu radu Strela autora Mrđana Bajića i njegovog tima.

Spomenik Zoranu Đinđiću biće postavljen posle završetka rekonstrukcije Studentskog trga koji će biti pretvoren u pešačku zonu.

Inače, na današnji dan se navršava petnaest godina od kada je Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.