SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRAMOTNO
 
Vlada za direktora Zračne luke Zadar imenovala nestručnog Klišmanića
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.09.2017. - 08:37:00
Zadnja izmjena: 29.09.2017. - 08:39:56
ZADAR - Kako je SEEbiz prije nekoliko tjedana i najavio, Vlada je za novog direktora Zračne luke Zadar imenovala Josipa Klišmanića, čovjeka koji nema ni dana radnog iskustva u sektoru zračnog prijevoza.

Prethodno, HDZ-ovci su na posljednjoj sjednici skupštine Zračne luke Zadar uspjeli nadglasati predstavnika Vlade i izbrisati uvjet da budući direktor tako važne tvrtke mora imati pet godina radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti. Poznavatelji prilika tvrde da je baš to bio glavni preduvjet da se osigura direktorsko mjesto za Josipa Klišmanića koji doista nema ni dana radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti (zaposlen je u zadarskoj Fini).

Priča tim tragičnija zna li se da je dojučerašnja direktorica Zračne Luka Zadar Irena Ćosić u svom mandatu postigla ne baš zanemarive rezultate. Tako Zračna luka Zadar i u kolovozu bilježi rekordan promet. Nakon srpanjskih 114.500, u kolovozu je zabilježeno 123.348 putnika što je 21% više nego u kolovozu 2016, a od početka godine do 1. rujna je prošlo 443.735 putnika ili 17,2% više u odnosu na isto razdoblje 2016. To je novi rekordan broj putnika u jednom mjesecu.

Iznimno je važno da čelna osoba Zračne luke Zadar bude upoznata s međunarodnom i domicilnom regulativom zračnog prometa budući da i direktori kao odgovorne osobe operatora aerodroma podliježu ishođenju odgovarajućeg certifikata Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Na skupštini u ožujku je pomoćnik ministra Jure Šarić uvjeravao prisutne predstavnike lokalnih suvlasnika da kandidat van zrakoplovstva neće proći intervju. Pitanje je, dakle, kako je Klišmanić prošao na intervjuu održanom u Ministarstvu državne imovine gdje je tročlana komisija prilično detaljno provjeravala znanje iz regulative zračnog prometa. 

Umjesto zaključka treba reći to da bi mogući Klišmanićev izbor bio tipičan primjer uhljebljivanja po stranačkoj liniji jer on, kao što vidimo, nema nikakvog iskustva na poslovima u zrakoplovnom sektoru.

Zanimljivo, ministar državne imovine Goran Marić prije nekoliko je dana tvrdio kako je takva praksa prošlost. Pokazuje se da tome ipak nije tako.