SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UHLJEBI
 
Vlada zapošljava dvadesetak šefova državnih agencija, zavoda i instituta
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 05.03.2015. - 09:17:03
ZAGREB - Vlada trenutno provodi izbor dvadesetak novih šefova državnih agencija, zavoda i instituta s četverogodišnjim mandatom, a u jednom slučaju čak i petogodišnjim.
U slučaju da nakon izbora dođe do smjene vlasti i njima uslijede otkazi, šefovima svih tih agencija tada idu odgovarajuće odštete za prijevremeni raskid ugovora ili otpremnine, piše Slobodna Dalmacija.

Glavni tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Siniša Kuhar upozorava kako se uvjeti smjene i odlaska ravnatelja ili direktora agencija, zavoda i instituta, mogu odvijati kroz dva modela.

''Prvi je kad je riječ o državnom dužnosniku čija su prava i obveze utvrđene pripadajućim Zakonom o državnim dužnosnicima, pa se onda točno zna što su obveze države prema smijenjenom dužnosniku. Ako ravnatelj ili direktor nije državni dužnosnik, onda uvjete odlaska, odnosno iznose moguće otpremnine ili odštete za raskid ugovora, utvrđuje upravno vijeće. Što se u ovom drugom slučaju događa, javnost najčešće nema nikakvu informaciju.

Mi kao sindikat imamo o tome neke informacije i spoznaje, ali sve je to od slučaja do slučaja'', kaže Kuhar, koji je suglasan s procjenom da će malo tko od šefova agencija i zavoda koje je imenovala Milanovićeva Vlada, ili će to učiniti do kraja mandata, preživjeti smjenu vlasti. Tako je, dodaje Kuhar, i do sada bilo, pa nema razloga da ne bude i ubuduće.

Pogodnost koju imaju šefovi državnih agencija, zavoda i instituta koji su izrijekom navedeni u Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika imaju u slučaju smjene pravo šest mjeseci primati plaću koju su imali, a dodatnih šest mjeseci mogu primati pedeset posto dužnosničke plaće. Pod uvjetom, naravno, da nisu pronašli drugi posao ili otišli u mirovinu. Smijenjeni ravnatelji i njihovi zamjenici imaju pravo, ako ostaju u instituciji koju su vodili, na radno mjesto koje odgovara njihovim kvalifikacijama.

Traže se čelnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi, Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatske akreditacijske agencije, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i Hrvatske poljoprivredne agencije.