SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KUPNJA
 
Vlasnik British Airwaysa kupuje Air Europu za milijardu eura
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.11.2019. - 13:29:53
LONDON - Vlasnik British Airwaysa IAG objavio je u ponedjeljak da je postigao sporazum o kupnji španjolskog prijevoznika Air Europa za milijardu eura u gotovini, jačajući poziciju u konkurenciji za putovanja iz Europe u Latinsku Ameriku i na Karibe.

Sporazum s Air Europom sklopila je španjolska podružnica Iberia a trebao bi biti zaključen u drugoj polovini sljedeće godine, navode u IAG-u.

Očekuju da će španjolski prijevoznik povećati njihovu dobit već u prvoj poslovnoj godini nakon sklapanja sporazuma. Prinos na uloženi kapital trebao bi se povećati najkasnije nakon četiri godine.

Air Europa nudi domaće i međunarodne letove na 69 odredišta, uključujući duge rute prema Latinskoj Americi, SAD-u i Karibima.

Prošle godine kompanija je ostvarila prihode od 2,1 milijardu eura i operativnu dobit od 100 milijuna eura. Prevezli su ukupno 11,8 milijuna putnika i zaključili godinu s flotom od 66 letjelica.

"Kupnjom Air Europe IAG će dobiti novog, konkurentnog, troškovno efikasnog zrakoplovnog prijevoznika i paralelno učvrstiti poziciju Madrida kao vodećeg europskog središta. Rezultat će biti vodeća uloga IAG-a na južnom Atlantiku", rekao je izvršni direktor IAG-a Willie Walsh.

Treći po veličini europski niskobudžetni prijevoznik Norwegian Air uzdrmao je tržište prekoatlantskih putovanja sniženim cijenama karata. U listopadu sklopili su partnerstvo sa JetBlue Airwaysom, omogućujući europskim putnicima izravnu rezervaciju putovanja u stotinjak američkih gradova.