SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPRLJANI NOGOMET
 
Vlatko, odlazi! Širić i Djedović samo su vrh kriminalne sante leda u hrvatskom nogometu
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 11.12.2011. - 19:07:00
Zadnja izmjena: 11.12.2011. - 21:06:43
KOLUMNA - Sinoć, mala ekipa s Črnkasa, infiltrirala se u centralu BBB-a Stenjevec. Kafić odiše irskom atmosferom, mladi Bedići za šankom i galerijom, pušta se irska glazba, cuga se Coca-libre u prirodnoj zelenoj boji, raspravlja se o predstojećem derbiju Europskog prvenstva s Ircima.

Sve nas je strah da netko od nadobudnih pijanih navijača ne zarati s katoličkom braćom. Koga god upitaš od starije ekipe, a to je stara garda Boysa iz '86., o Irskoj, sa suzama u očima govorit će o zemlji u kojoj nije nikad bio, a voli ju kao da mu je rođena. Isto je s Torcom, Armadom, Kohortom, barem s ekipom koju smo poznavali s tekmi. U ''Timeu'' je ludnica. Vidi se da smo ostarjeli. Svi blizu četiri banke. Prisjećamo se prvih baklji na europskim tekmama. Kup UEFA-e 1988. Mislim da smo igrali protiv Bešiktaša. Tri baklje upaljene. To nam je bila ''bakljada''. Kasnije se našla žnora za ''bengalke'' u Rijeci.

Gledam ove klince koji se nisu ni rodili tada. Drugo vrijeme. Sjeta i osjećaj da nas je pregazilo vrijeme. Mi smo za njih djedice koji sline na komade u minicama koje su skoro upola mlađe. Čekamo El Clasico. Vrtimo panično programe. Dobra i jeftina cuga, sve vrste brlji po 8 kuna, a mi ne možemo naći prijenos tekme. Ni jedan ga birc ne prenosi. Okrećemo na teletekst i dobro podloženi pratimo rezu. ''Crvena zvezda'' iz Madrida vodi s 1-0. Jadni smo i pokisli. Stara garda je odgajana; kad nema Dinama, kad još Hrvatska nije bila samostalna, navijalo se u Europi za Barcu i Kataloniju, za Baskiju i Athletic Bilbao, za Chelseu, i Irsku.

Uvod u španjolski derbi začinilo je ubojstvo u Angoli. Sin ubio oca zbog nesuglasica oko toga koji je klub bolji. Tekme nema na TV-u. Počinje kvartovska rasprava na temu nogometa. Zapravo, ne možeš gledati tekmu na javnoj televiziji, ne možeš ni HNL. Sve nam propada. Zbog Dinama smo svi u banani. Nitko ne želi gledati ovakav HNL gdje je Dinamo predodređen da bude prvakom. Svjetlo u sumraku našeg nogometa je Hrvoje Maleš. Dečko je razotkrio sudačku mafiju. Klanjaju mu se svi, od sjevera do juga. Čovječe, u hrvatskom nogometu moraš platiti da bi imao pošteno suđenje, ne namještenu pobjedu, već poštenu igru. Tko je doveo Širića u HNS? Vlatko Marković. Deda koji nikako nije svjestan da mu je prošlo vrijeme. Usidrio se kao predsjednik HNS-a i ne miče se otuda ni pod koju cijenu.

Bahat i priprost dokazao je da nikakav novac ovoga svijeta ne može kupiti otmjenost i uglađenost koju bi trebao posjedovati netko njegova ranga. Kad se dogode ovakvi skandali u nogometu onda prvo padaju predsjednici. Kod nas toga nema. Poput premijerke, i Markoviću se svidjelo glumiti facu koja će s visoka i posprdno ''blagoslivati'' sportske novinare uvredama. Ne, bahati Marković nema namjeru odstupiti ni pedlja iako je svojim potezima, marionetskim u službi Mamića, stvorio od hrvatskog nogometa tešku lakrdiju.

No, koga je briga za našu ligu. Udaljili su je od puka prodajući ju kablovskom operateru ne bi li postala zabava za probrane. Izolacijom od suda javnosti uveli su poseban tretman u kojem suci određuju ustroj prvenstvene ljestvice. Ukoliko se dokažu namještanja tekmi, prvenstvo treba poništiti i kazniti klubove ispadanjem u zadnji rang hrvatskog natjecanja, bez obzira na ime kluba! Marković neće imati petlje za to!

Ta, HNS nije briga što im na utakmice dolazi 200 ljudi. Više u prosjeku ima peta engleska liga nego što je ukupna posjećenost kola HNL-a! Očito je da ovakav sistem odgovara pojedincima iz podzemlja. Aparatčici koji su instalirani na važna mjesta u nogometu Tuđmanovom direktivom, moraju smjesta biti uklonjeni iz hrvatskog nogometa! Sjetimo se svih onih farsi s ''Croatijom'' i čudnih osvajanja prvenstava u posljednjim kolima i nepostojećim zaleđima. Prokazivanje sudačkog ''samoupravljanja'' je tek vrh sante leda. Bog zna što se sve ne ''pere'' u našem nogometu?

Ovakav manjak odgovornosti Vlatka Markovića, obraza tvrdog poput đona, osornosti i prepotencije izaziva ne samo gađenje nego i snažan revolt. Vlatko odlazi! Nadam se da će USKOK-ovo procesuiranje Širića i Djedovića otvoriti Pandorinu kutiju i da će se otkriti sva zala u našem nogometu. Nogometaši se klade, direktori klubova popuju, suci namještaju, a mi više ne vjerujemo nikome! Nogomet u Hrvatskoj se već godinama ne igra zbog gledatelja.

Barca je pobijedila. Večer je barem malo spašena. Markovićevo vođenje HNS-a dovest će nas do apsurdne situacije da se poput ovih u Angoli svađamo oko španjolskih klubova. Tko zna, možda onda ''Time'' umjesto centrale BBB-Stenjevec postane sjedište zagrebačkih navijača Barce. Bilo bi to strašno, jer Dinamo je ''svetinja'', a Hajduk ''živi vječno''. Sva sreća pa ovakvi tipovi u HNS-u nisu vječni. Samo da ne bude prekasno. Vlatko, odlazi!

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.