SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONTROLA
 
Vodeće turske banke preuzimaju kontrolu nad nad Türk Telekomom
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 24.12.2018. - 19:57:04
ANKARA - Neke od vodećih turskih banaka preuzele su kontrolu nad Turk Telekomom, najvećom državnom telekomunikacijskom kompanijom, pripremajući ga za vjerojatnu prodaju nakon što je prethodni vlasnik, Otas, proglasio bankrot nakon uzimanja zajma od nekoliko milijardi dolara, piše Bloomberg. 

"Akbank" će imati udio od 35,6% od specijalne kompanije koja namjerava preuzeti kontrolni udjel Otasa od 55%, "Turkiye Garanti Bankasi" će imati 22,1% nove kompanije, a "Turkiye Is Bankasi" 11,6%, pokazuju dokumenti. 

Ostali vlasnici nisu otkriveni, iako je gotovo 30 lokalnih i međunarodnih banaka ranije ove godine signaliziralo da će sudjelovati u novoosnovanoj kompaniji. 

Kreditori namjeravaju da prodaju kontrolni udio, prema posebnoj izjavi Lazarda, koji je bio konsultant pri osnivanju kompanije. Banke su ranije signalizirale planove za preuzimanje kontrole, a izvršni direktor Akbank je ranije ovog mjeseca izjavio da planiraju prodati Turk Telekom "prihvatljivom investitoru", a ne da sami njime upravljaju. 

Vjerovnici su prvobitno osigurali Otasu, čije puno ime je Ojer Telekomunikasyon, kredit od 4,75 milijardi dolara. Banke, uključujući BNP Paribas i Deutsche Bank, pregovaraju godinama nakon što "Otas" nije uplatio kreditni doprinos za kredit u rujnu 2016. godine. 

Pad turske lire utjecao je na zaradu koju je Otas dobio od dividendi "Turk Telekoma" i time komplicirao isplatu duga na dolarski kredit. Kompanija je bila pod kontrolom kompanije sa sjedištem u Dubaiju, koja je djelomično u vlasništvu Saudijskog Telekoma. 

Među ostalim akcionarima u Turk Telekomu je i vlada koja drži 25% i podržava plan za novu kompaniju, kao i državni investicijski fond s udjelom od 6,7%. Ostalim akcijama se trguje javno. Raiffeisen Investment je također bio konsultant u kreiranju posebne kompanije.