SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAZGOVORI
 
Volkswagen i Ford blizu dogovora o suradnji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.06.2019. - 19:56:00
Zadnja izmjena: 14.06.2019. - 07:56:10
FRANKFURT - Njemački automobilski gigant Volkswagen blizu je okončanja razgovora s američkim Fordom o suradnji na području električnih vozila i autonomne vožnje. 

Razgovori "dobro napreduju i završavaju se", izjavio je danas izvršni direktor njemačke skupine Herbert Diess.

Volkswagen i Ford najavili su u siječnju da će biti uključeni u razvoj kombija i lakih dostavnih vozila, ali nisu isključili mogućnost širenja saveza na druga područja. U ožujku je Diess objasnio da bi Volkswagen Fordu mogao omogućiti pristup platformi Modular Electric Toolkit. MEB, na kojem bi se trebali temeljiti svi električni automobili njemačkog diva. Zauzvrat, Ford bi mogao ponuditi Volkswagenu svoju autonomnu pogonsku tehnologiju, iza koje stoji njegova podružnica Argo AI.

Mediji nagađaju da bi u nadolazećim tjednima Volkswagen mogao objaviti kupnju udjela u Argo AI-u.

"Partnerstvo s Fordom je iznimno geostrateško značenje za našu tvrtku", rekla je Diess danas okupljenom menadžeru Volkswagna. 

"Bez jake nazočnosti u SAD-u riskiramo da budemo pritisnuti kao u svjetlu globalnih trgovinskih sukoba", kazao je i podsjetio da je Volkswagen sada čvrsto povezan s Kinom.

Proizvođači automobila sve više kombiniraju snage u razvoju električnih i autonomnih vozila. Takav razvoj zahtijeva velika ulaganja. Na primjer, autonomnu vožnju zajedno razvijaju Daimler i BMW, koji su se dugo smatrali velikim suparnicima. BMW također razvija električne motore s Jaguar Land Roverom.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.