SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEMANTI
 
Vrdoljak: Nemam doživotni ugovor s HRT-om
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.07.2017. - 09:55:40
ZAGREB - To su izmišljotine! Ne dobivam od HRT-a 130 tisuća kuna godišnje, niti sam ikada imao takav ugovor s njima. Jedini ugovor koji imam s HRT-om je onaj za tantijeme, koji imaju i ostali autori, a ti su iznosi puno manji - rekao nam je jučer redatelj Antun Vrdoljak nakon što je u javnost iscurio dio godišnjeg izvješća Nadzornog odbora HRT-a o poslovanju te kuće u 2016., a koji nosi oznaku tajnosti.

Naime, u dijelu izvješća koji je tajan, kako je Jutarnji list već pisao, navodi se da je Vrdoljak na ime autorske suradnje od HRT-a godišnje dobivao 130 tisuća kuna, temeljem dva ugovora, svakog na 65 tisuća kuna.


Prema tom izvješću ugovor je sklopljen još 2005., i to na rok od 25 godina, pa mu istječe 31. prosinca 2030., kada bi Vrdoljak trebao napuniti sto godina. U izvješću NO-a ne navodi se za koje točno autorske usluge Vrdoljak dobiva godišnje 130 tisuća kuna, nego uz njegovo ime stoji samo napomena da je “ugovor davno sklopljen u pravnoj službi”.

- Ne znam o čemu se radi, možda je netko pogriješio, ali ja nemam nikakav specijalan ugovor s HRT-om. Za serije i filmove dobivao sam, kao i drugi, tantijeme, ali tu se ne radi o godišnjem iznosu, nego se po projektu dobiva određeni postotak od temeljnog honorara. Za prvu reprizu serije ili filma iznos je veći, a onda se dalje smanjuje. Iznos bi obično dobio Jadran film koji bi onda nama autorima isplaćivao određeni postotak. A sada, kako su nam rekli na HRT-u, više neće biti tantijema, pa ćemo se vjerojatno naći na sudu - ispričao nam je Vrdoljak i dodao kako će od HRT-a tražiti da mu pošalju odreske uplata.

- Ma, to su budalaštine, ne znam ni tko je to potpisao. Bilo bi mi drago da mi to uplate - naveo je redatelj.