SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENA
 
Vrijednost Hotela Marjan procijenjena na 432 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.02.2019. - 15:19:06
SPLIT - Vrijednost splitskog Hotela Marjan procijenjena na više od 432 milijuna kuna, u srijedu na Trgovačkom sudu u Splitu u sklopu stečajnog postupka nad tvrtkom Adriatic.

Vještak Jure Malenica vrijednost nekretnina je procijenio je na 58 milijuna eura ili 432 milijuna kuna, a danas su razlučni vjerovnici imali mogućnost osporiti njegovu procjenu. Oko same procjene nije bilo većih prijepora, ali zato jest oko toga je li u procijenjenu vrijednost uključen PDV.

Sudac Bačić je inzistirao da mu se objasni je li 432 milijuna kuna konačna cijena i je li u nju uključen i PDV. Vještak je kazao da procjenitelj ne smije prikazivati PDV u svojoj procjeni.

- Ovdje je glavno pitanje je li kupac obveznik PDV-a', javio se Kerumov odvjetnik Miro Šarić, koji u stečaju zastupa njegovu bivšu suprugu Anku, koja također ima zabilježbe na hotelu Marjan.

- Uključen je PDV u procjenu vrijednosti', kazao je Malenica koji u nekoliko navrata pokušao objasniti da su neke stavke u njegovoj procjeni imale PDV, a neke nisu.

Odvjetnik Dino Miljak, koji zastupa razlučnog vjerovnika Adria Resorts, izglednog kupca hotela Marjan, imao je primjedbe na vještačenje.

- Cijena je visoka, realna tržišna vrijednost je manja. Vještačenje nije u dovoljnoj mjeri uzelo u obzir devastaciju objekta, nije dovoljno umanjena vrijednost radova, stavljen je suviše visoki koeficijent korigiranja vrijednosti, ali smo radi ekonomičnosti postupka suglasni da sud utvrdi vrijednost nekretnina kako je vještak iznio, s tim da je PDV uključen', kazao je Miljak.

Stečajni upravitelj zaključio je na koncu kako je u procijenjenoj vrijednosti i PDV i da se nekretnine trebaju prodavati zajedno radi bolje cijene, a i zato što predstavljaju funkcionalnu cjelinu.

Marjan će prodavati FINA, a za početak će biti ponuđen za tri četvrtine procijenjene vrijednosti.