SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEMANTI
 
VTB bank demantira kredit katarskom fondu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2018. - 17:55:26
MOSKVA - Ruska državna banka VTB demantirala je medijska izvješća prema kojima je kreditom omogućila prodaju udjela u ruskoj naftnoj tvrtki Rosneft katarskom stabilizacijskom fondu QIA.

Pozivajući se na više izvora, Reuters je prošlog tjedna ekskluzivno izvijestio da je VTB katarskom fondu odobrio oko šest milijardi dolara kredita kako bi mu omogućio kupnju 19,5 posto udjela u Rosneftu u sklopu transakcije u kojoj je sudjelovala i trgovinska kuća Glencore.

Reuters navodi da je informaciju o kreditu dobio od devet izvora, uključujući izvor blizak upravi VTB-a, neimenovanog dužnosnika ruske središnje banke i izvor u ruskoj vladi upućen u inozemna ulaganja u Rusiji.

Najmanje četiri izvora bila su izravno uključena u pripremu kredita. Svi su izvori inzistirali na anonimnosti jer nisu ovlašteni govoriti o tom poslu, navodi Reuters.
U VTB-u su jučer demantirali Reutersovo izvješće, ističući da su u više navrata priopćili da nisu odobrili kredit katarskom fondu za potrebe financiranja kupnje Rosneftovih dionica.

"Da bi se taj spor riješio, predlažemo da medijske kuće koje su objavile tu informaciju sklope s VTB-om pravno obvezujući sporazum: ako su njihove tvrdnje netočne, svaka od njih neka na račun VTB Banka doznači milijardu rubalja (13,1 milijun eura)", stoji u priopćenju ruske banke.

"VTB grupa ponovo objavljuje i naglašava da od 2014. godine nije QIA-i odobrila nikakav kredit", dodaje se u priopćenju.

U katarskom fondu nisu odmah reagirali na zahtjev Reutersa za komentarom informacije o kreditu.

Reutersov glasnogovornik naglasio je pak da agencija ustraje u vjerodostojnosti svoje vijesti.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.