SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORAZNO
 
Vučenić: Terminologija većine srpskih medija ista kao devedesetih
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.07.2017. - 12:38:24
SUBOTICA - Poznata srbijanska novinarka i komentatorica Danica Vučenić ocijenila je da je terminologija devedesetih u medijima u Srbiji, a posebno u odnosu na Hrvate ili Albance s kojima su tijekom devedesetih trajali žestoki sukobi, identična današnjoj, iako je kontekst drugačiji, objavio je u ponedjeljak novosadski portal „Autonomija.info“.

“Mediji su slika društva i ne mogu biti bolji nego što je samo društvo, pa i danas u narativu imamo ‘ustaše’ ili ‘džihadiste’, ili ‘balije’… Naša tužna i ružna medijska slika ista je kao devedesetih”, rekla Danica Vučenić koja je sudjelovala na konferenciji “In Retrospect” u Novom Sadu.

Direktorica beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) Borka Pavićević istaknula je da mediji u Srbiji služe da se producira “paralelna stvarnost u službi duha vlasti u kojoj se nalaze”.

“Devedesetih su mediji služili za inspiriranje i krivotvorenje postojećih stvari, a danas oni proizvode paralelnu stvarnost i kič u službi duha vremena i duha vlasti u kojoj se nalaze”, rekla je Pavićevićeva.

Ona je ocijenila da je situacija u medijima u Srbiji takva da interesne skupine više ne moraju ni da “pozivaju telefonom urednike”, jer svatko sam zna što i kako treba raditi.
Kako je objasnila, kada mediji počnu ispred imena i prezimena ljudi da pišu njihovu nacionalnost, oni već pripremaju rat među njima, a zapravo je to nacionalno zaoštravanje “izgovor za veliku ekonomsku pljačku”, prenosi „Autonomija.info“.
Istraživačica Arhiva Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske Nina Čolović rekla je da je situacija u medijima u Hrvatskoj vrlo slična kao i u Srbiji, ali da se “nasilje događa u rukavicama”.

“Zbog EU i svih dokumenata koje potpisujemo, nasilje prema drugom i drukčijem se događa u rukavicama, a u pozadini i dalje djeluju mehanizmi koji su na snazi bili i devedesetih”, ocijenila je Čolović.

Prema njezinim riječima, solidarnost i sloboda govora se u Hrvatskoj nalaze na internetu i najčešće u neprofitnim medijima, koji su “na klimavim nogama”.
Novinarka i urednica iz Novoga Sada Marina Fratucan navela je na konferenciji da unatoč svemu ipak postoji otpor novinarske profesije prema povratku u narativ devedesetih, ali i da je taj otpor “još uvijek tiši od mainstream medija”.

Konferenciju “In Retrospect” u Novom Sadu organizirali su Vojvođanski građanski centar i organizacija “Inter Alia” iz Grčke, prenio je „Autonomija.info“, portal Neovisnog društva novinara Vojvodine.