SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
SRBIJA-KINA
 
Vučić hvali socijalizam sa kineskim likom
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 13.10.2017. - 11:16:17
BEOGRAD - Komunistička partija (KP) Kine uspela je da stvori impresivan model za uspeh koji odgovara kineskoj stvarnosti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom predstojećeg kongresa kineskih komunista.

Od 18. kongresa KP Kine 2012. godine "specifičan model koji je Kina kreirala dao je do sada mnogo izvanrednih rezultata", rekao je Vučić u intervjuu kineskoj agenciji Xinhua.

"Socijalizam sa kineskim osobenostima znači nešto veoma važno da Kina čuva svoju nezavisnost, svoju spoljnu politiku i suverenu državu", rekao je Vučić ukazavši da Kina uvek donosi odluke nezavisno i u skladu sa medjunarodnim pravom.

U medjuvremenu inovacije, reforme i modernost postale su ključne reči za napredak i prosperitet Kine , a KP Kine je vodila zemlju kroz uspešno sprovodjenje mnogih teških reformi u različitim oblastima i različitim sferama društva, dodao je Vučić.

Razlog za kineska dostignuća i poverenje, prema Vučićevim rečima, leži u u strogom samoupravljanju KP Kine, posvećenosti reformama i održivom razvoju, promociji kineske kulture i doprinosu svetu, prenosi Xinhua.

Vučić je ukazao i da je borba protiv korupcije preduslov za razvoj i da je od suštinskog značaja za rukovodjenje partijom od oko 89 miliona članova.

Članovi KP Kine "simbolizuju budućnost svih drugih ljudi" u Kini i " treba da budu uzor svima ostalima", rekao je predsednik Srbije koji je i predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, dodaje agencija.

Borba KP Kine protiv korupcije, dodao je, dala je "značajnu snagu" rukovodstvu partije da pokaže naciji i svetu da je "Kina vrlo odlučna" u vladavini prava i obezbedjivanju višeg životnog standarda za gradjane.

Xinhua dodaje da je Vučić takodje ukazao da je, zbog planova razvoja KP Kine, Kina nastavila dug put impresivnog rasta zabeleživši 6,9 procenata u prvoj polovini ove godine.

Kao rezultat toga izbledeo je skepticizam Evrope prema kineskom modelu, dodao je predsednik Srbije.

Jednom rečju, Kina treba da se drži onoga što joj odgovara, "što donosi dobre rezultate a to je socijalizam sa kineskim karakteristikama", rekao je Vučić.

Od 12. nacionalnog kongresa 1982, KP Kine insistira na "socijalizmu sa kineskim karakteristikama".

Devetnaesti kongres koji počinje 18. oktobra u Pekingu, kako se očekuje, treba da postavi osnove za planove daljeg rasta i razvoja Kine, navodi Xinhua.