SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI I POLITIKA
 
Vučić: Nisam ponosan na stanje medija u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 22.01.2019. - 15:46:45
DAVOS - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, sudjelujući na panelu "Sloboda medija u krizi", na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je ponosan na ekonomske rezultate u zemlji, ali ne i na stanje u medijima. Obećao je da će država učiniti sve kako bi za dvije godine mogao reći da je ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji.

Vučić je na početku obraćanja rekao da vjerojatno nije zasužio poziv na panel o slobodi medija, budući da je Srbija znatno popravila stanje u ekonomiji, ali u posljednje dvije godine ima "ne baš dobre ocjene" Reportera bez granica i Freedom Housea o slobodi medija i slobodi govora u zemlji.

"Kako sam ponosan na ekonomske reforme, na ovo drugo nisam ponosan", naveo je on.

"Jučer sam razgovarao s ljudima iz Reportera bez granica, pozvao sam ih da dođu, da nam pruže podršku, da dovedu stručnjake, posebno u domeni državne pomoći medijima, jer se to čini ključnim. I siguran sam da ću za godinu, dvije biti ovdje i reći da sam ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji", poručio je predsjednik Srbije.

Govoreći o lažnim vijestima, Vučić je rekao da lažne vijesti u Srbiji nisu kriminalizirane, jer bi se to moglo protumačiti kao suzbijanje slobode izražavanja.

Vučić je ocijenio i da se danas prodaju emocije, a ne činjenice, kao i da je uvijek lakše prodati negativne emocije nego pozitivne.

Pored Vučića i Caruana Galizia na panelu sudjeluju i urednik uglednog američkog dnevnika Washington Post Martin Baron, glavni tajnik organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International Kumi Naidoo i predsjednik agencije Reuters Stephen Adler.

Poslije uvodnih obraćanja, uslijedila je diskusija na kojoj je novinar TV N1 Hrvoje Krešić upitao predsjednika Srbije zašto je N1 etiketirao kao "američku televiziju", iako zna da u zemlji koju je bombardirao NATO to izaziva negativnu emociju.

"Dragi Hrvoje, ne biste mogli ništa loše naći da sam rekao o vašoj stanici, i dobro je da ste čuli da oni (N1) kritiziraju našu Vladu 24 sata, sedam dana u tjednu, bez da trpe bilo kakve poteškoće, i na to sam ponosan. Prije šest, sedam mjeseci jedan vaš novinar me je zamolio da to više ne govorim i ja više nisam ponavljao. Pitao sam ih da li ih to vrijeđa, i rekli su 'vrijeđa nas, nismo se dobro osjećali', i više to nisam spominjao", kazao je Vučić.

Dodao je i da uvijek prima sve novinare u Srbiji i da svima odgovara na sva pitanja. "Ako to nije uvijek bio slučaj, uvijek sam spreman ispričati se i promijeniti", poručio je Vučić u Davosu.