SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRBIJA-MMF
 
Vučić očekuje prisustvo MMF-a u Srbiji i po isteku tekućeg aranžmana
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 07.11.2017. - 10:47:41
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa šefom misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejmsom Rufom izrazio nadu da će MMF ostati prisutan u Srbiji i po okončanju tekućeg trogodišnjeg aranžmana.

Na sastanku je ocenjeno, kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom sprovodjenja aranžmana sa MMF-om, koji ističe februara iduće godine.

Vučić i Ruf su razgovarali o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu.

Misija MMF-a danas završava posetu Beogradu povodom osme, završe revizije aktuelnog aranžmana.

"Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji električne energije, predvidjene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima", istakli su predstavnici MMF-a na sastanku sa Vučićem.

Ocenili su da uslovi tržišta rada nastavljaju da se poboljšavaju uz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru i značajnim padom nezaposlenosti.

Prognoza misije MMF-a je da će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti dva odsto, a 3,5 procenata u 2018. godini.

Misija MMF-a je procenila i da se nastavlja značajan fiskalni učinak, koji je iznad očekivanog, a da se stopa javnog duga spustila za više od 10 odsto u odnosu na 2015. godinu kad je bila na vrhuncu.

Sa vlastima u Srbiji predstavnici MMF-a su dogovorili ključni parametri budžeta za 2018. godinu.

"Prioritet je da se očuvaju teško stečena fiskalna dostignuća, uz podršku inicijativama koje podstiču rast, kao što je uvećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na plate, za radnike sa niskim primanjima", navodi se u saopštenju posle sastanka Vučića sa delegacijom MMF-a.

Dodaje se da bi reostale strukturne nedostatke u javnom sektoru Srbije trebalo rešavati tako što će se u potpunosti primenjivati reformska agenda, a pozdravljena je nedavna privatizacija Galenike, kao i poboljšanja na listama za ocenu kvaliteta poslovnog okruženja, što će, kako je istaknuto, neminovno dovesti do rasta privatnog sektora.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.