SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Vučić: Otvoren i iskren razgovor sa Palmerom, mnoge stvari smo razjasnili
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 04.11.2019. - 13:02:58
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razgovor sa specijalnim izaslanikom State departmenta za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom bio otvoren, iskren i dodao da je zadovoljan sadržajem razgovora.

"Zadovoljan sam jer smo razmotrili sva sporna pitanje, sve razlike koje postoje između nas, odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolje bilateralne odnose između SAD i Srbije, ali i konstruktivan pristup i pokušaj da se u odnosima s Prištinom što pre vratimo dijalogu", rekao je Vučić.  

Stavovi o Kosovu su različiti, dodao je Vučić.

Vučić veruje da će za dva ili tri meseca biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

"Ali sam zhavalan Palmeru što je bio spreman da čuje i sasluša šta mislimo. O svim spornim pitanjima sam otvoreno govorio sa Palmerom, samo ne volim da o tome govorim javno. Palmer je meni rekao sve šta se SAD ne sviđa u srpskoj politici. Mislim da smo mnoge stvari razjasnili", rekao je Vučić.
Istakao je da je Srbija spremna za kompromis, ali da "nije i nikada neće biti spremna za sopstveno unižavanje i ponižavanje svog naroda na Kosovu i Metohiji i naroda u celini i svoje države".

Predsednik Srbije je dodao da Srbija ceni podršku SAD evropskom putu Srbije. Govoreći o bilateralnim odnosima sa SAD, Vučić je ponovio poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

"Verujem da bi to bio veoma snažan impulos razvoju naših odnosa i da bi predsednik Tramp na licu mesta mogao na najbolji način da oceni situaciju u Srbiji i regionu i da vidi kako i na koji način bi ga srpski narod dočekao", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je ekonomska saradnja i trgovinska razmena između SAD i Srbije sve uspešnija.

Palmer ocenio je da je istorijska greška što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i SAD podržavaju integraciju regiona u EU.

"Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i mi ćemo raditi sve što možemo da ubedimo EU da promeni stav pre sastanka lidera u Zagrebu", izjavio je kratko Palmer.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Palmer je rekao da je "jasno da je Srpska lista dobila podršku velike većine Srba na Kosovu i pravo da bude predstavljena u Vladi Kosova".

Predsednik Vučić i Palmer su prvo održali sastanak "u četiri oka", a kasnije su im se pridružili ambasador u Srbiji Entoni Godfri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.