SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Vučić: Podržavam odluku Srpske liste da uđe u kosovsku vladu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.09.2017. - 23:45:25
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da podržava odluku Srpske liste da udje u kosovsku vladu Ramuša Haradinaja, uz ocenu da je ta odluka bila "jedino moguća" za Srbe u odnosu na dve druge opcije koje su imali.

Vučić je u uvodnom izlaganju na konferenciji za novinare koju iz Predsedništva prenosi niz televizijskih stanica u Srbiji, ocenio da je Srpska lista donela "mudru odluku" jer će, kako je rekao, "biti u mogućnosti da se izbori za nešto bolje" za srpski narod na Kosovu.

"Hvala Vam jer Vi i vaša deca čuvate Srbe na Kosovu i Metohiji i borite se za svoja ognjišta", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, prvi put od 1999. godine albanske partije nemaju apsolutnu većinu u kosovskom parlamentu, a Vlada Kosova je formirana zahvaljujući Srpskoj listi.

"Prvi put imamo nešto u svojim rukama od 1999. godine", rekao je Vučić koji je odbacio kritike opozicije iz Beograda na odluku Srpske liste da udje u vladu koju predvodi Haradinaj.

Vučić je rekao da odnos države Srbije prema Haradinaju nije promenjen, i da je on "optuženi ratni zločinac".

Naveo je da su pred Srpskom listom bile još dve mogućnosti, od kojih je jedna da ne podrži nikoga, a druga da izazove nove izbore na Kosovu.

Vučić je zapitao šta bi Srpska lista dobila na novim izborima, uz objašnjenje da šest do osam odsto Srba na Kosovu i Metohiji ne može da osvoji dovoljno glasova da bi sami formirali većinu.

"Na novim izborima Samoopredeljenje ili Haradinaj bi verovatno dobili više ili manje glasova, a za neformiranje vlade bi bili krivi Srbi", ocenio je predsednik Srbije.

Naveo je i da je treće opcija za Srpsku listu bila da podrži pokret Samoopredeljenje koji se, sa svojim osnivačem Aljbinom Kurtijem, "otvoreno zalaže za stvaranje Velike Albanije", ali to je, po njegovim rečima, za Srpsku listu bilo neprihvatljivo.

Na konferenciji za novinare Vučić je večeras pročitao reagovanje kosovskih političara koji su opozicija Haradinajevoj Vladi, i koji navode da je, zahvaljujući Srpskoj listi, formirana Vlada Kosova i da od te liste i zavisi.

"Zašto o tome ne pričaju oni koji kritikuju iz beogradskih kafića?", zapitao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da od oktobra u Srbiji počinje nova faza unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

"Od oktobra krećemo u novu fazu dijaloga koji treba institucionalizovati", rekao je on u govoru u Predsedništvu Srbije koji prenosi Radio-Televizija Srbije (RTS).

Vučić je naveo da taj dijalog treba da bude "na više nivoa" i "kroz koncentrične krugove", da dijalog "bude odgovoran i da imamo jasne ciljeve".

Predsednik je rekao da u dijalog treba da budu ukjučeni "svi relevantni akteri" i da pokažu, kako je rekao, "poštovanje prema onima koji misle drugačije"

Vučić je naveo da je "zamolio Vladu Srbije da pomogne u koordiniranju pojedinih skupova", dodavši da je razgovarao o tome s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada to i da uradi.

Vučić je večeras izjavio i da neće prisustvovati Paradi ponosa, u nedelju, 17. septembra, u centru Beograda.

"Nisam zaintersovan, ne interesuje me i ne pada mi napamet da idem", rekao je Vučić na večerašnjoj konferenciji za novinare koju je niz TV-stanica prenosio iz Predsdništva Srbije.

On je naveo i da će tog dana "imati važnog posla" dodavši da, kako je rekao, "i da ga nema, ne bi išao" na Paradu.

Vučić je naveo da će na Prajd ići premijerka Ana Branabić i nekoliko ministara, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Povorka beogradskog Prajda će proći centralnim beogradskim ulicama, od Cvetnog trga do Trga Republike.