SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRBIJA-KINA
 
Vučić u Kini potpisuje ugovore vredne tri milijarde evra
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 14.09.2018. - 09:12:10
BEOGRAD - Tokom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini s kompanijama iz te zemlje biće potpisano deset ugovora vrednih oko 3 mlrd EUR, prenela je Politika u izdanju od petka.

Po navodima lista, očekuje se između ostalih, potpisivanje ugovora sa kompanijom Zijin Mining Group o preuzimanju 63% vlasništva RTB Bor, okvirnog sporazuma Vlade Srbije i kompanije Shandong Linglong o izgradnji fabrike za proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu, kao i ugovora o izgradnji industrijskog parka u Borči.

"Verujem da ćemo time rešiti problem u Boru, kao što smo oko Železare u Smederevu", naglasio je Vučić u jučerašnjoj izjavi.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti, tokom posete, i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

"To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, jedna od najznacajnih poseta, koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Xi ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bi znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta", naglasio je on.

Dodaje se da će se Vučić tokom posete Kini sastati s predsednikom i premijerom te zemlje, Xi Jinpingom i Li Keqiangom, kao i da će razgovarati s predstavnicima velikih kineskih kompanija o potencijalnim investicijama u Srbiju.