SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZMENE ZAKONA
 
Vučić: Uskoro moguć dolazak stranih kompanija u vojnu industriju
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 27.06.2017. - 11:18:34
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da je Ministarstvo odbrane pripremilo izmene zakona koje će omogućiti dolazak stranih kompanija u odbrambenu industriju Srbije uz učešće u vlasništvu od najviše 49 odsto.

Na otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" u Beogradu, Vučić je rekao da će to omogućiti dolazak strane pameti, znanja i novca i obezbediti da fabrike vojne industrije Srbije postanu glavni motor razvoja srpske privrede i da značajno učestvuju u rastu bruto društvenog proizvoda (BDP).

On je rekao da se radi o važnom iskoraku i da je Vlada Srbije zbog toga od 2014. do 2016. godine investirala 126 miliona evra u unapredjenje kapaciteta postojećih fabrika odbrambene industrije Srbije, ali i izgradila nove fabrike i pogone.

Predsednik je dodao da je samo ove godine izdvojeno gotovo 50 miliona evra za vojne fabrike, mimo onog novca koje su same fabrike odlučile da ulože, što će predstavljati značajan zamajac za jačanje njihovih kapaciteta.

Vučić je dodao da će biti ulagano i u unapredjenje remontnih kapaciteta, ali i u prijem novih kadrova koji treba da podmlade postojeće stručne kapacitete, pre svega medju inženjerima mašinske i elektro-tehničke struke.

Govoreći o Sajmu "Partner", Vučić je ocenio da se radi o prestižnoj manifestaciji koja okuplja sve više stranih izlagača i koja je stekla uslove da se održava svake, a ne svake druge godine.

"Ovo je prilika za značajna poslovna partnerstva, kontakte važne za biznis i unapredjenje ne samo naše nego i ekonomije drugih zemalja. Danas namenska industrija ne služi samo kao pomoć odbrani sopstvene zemlje, nego je i način i sredstvo za unapredjenje ekonomije i bolji životni standard svih gradjana", rekao je Vučić.

On je najavio da će na sajmu biti predstavljen novi raketni sistem "Šumadija" dometa 285 kilometra, nova verzija top-haubice "Nora", kao i brojni drugi sistemi.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.